Patchwork 'knuffeldeken', gemaakt door de hele familie.
Patchwork 'knuffeldeken', gemaakt door de hele familie. Foto: aangeleverd

Een coronaproof groepsknuffel voor moeder Terra

Algemeen

UITGEEST- Oma Annie, beter bekend als moeder Terra, overleed toch nog onverwachts op 16 december 2020 op de respectabele leeftijd van 96 jaar. Moeder Terra liet negen kinderen achter, 20 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen.

“Oma had dus veel mensen om haar heen die van haar houden maar vanwege haar hoge leeftijd was ze kwetsbaar dus we konden haar al bijna negen maanden niet aanraken iets wat wij dolgraag wilden”, vertelt kleindochter Angelique Brantjes. “Begin november kwamen wij op het idee om met de hele familie een patchwork deken te maken waarbij ieder familielid een lapje voor zijn rekening neemt. Zo kan ze een veilige knuffel krijgen van ons allemaal als ze de deken om zich heenslaat”, aldus Angelique.

Twee weken knutselen
Alle familieleden gingen enthousiast aan de slag want een knuffel ontvangen is fijn maar een knuffel geven natuurlijk ook. Iedereen naaide zijn naam op het lapje en versierde het mooi. Er werd geknipt, geverfd, genaaid en er werden stofjes gebruikt van herkenbare kledingstukken. Zelfs de mannen waarvan de meeste nog nooit een naald en draad hadden vastgehouden deden hun uiterste best.

De familieleden die niet meer onder hen zijn, zoals opa en zoon Kees, kregen een mooi plekje op de bijzondere deken in de vorm van een ster. Het 22ste achterkleinkind werd tijdens de afsluiting van het familieproject geboren, hij was net op tijd. Uiteraard kreeg de baby ook een mooi plekje op de deken.

Een positieve familie vibe in coronatijd
“Met zijn allen waren we iets aan het maken voor iemand waar wij heel veel van houden. Het werken aan de ‘familiedeken’ gaf een enorme positieve vibe in deze moeilijke tijd”, vertelt Angelique. Ze besloot er een video van te maken om anderen te inspireren. “Er zijn vast meer oma Annie’s op de wereld”, zo legt Angelique uit. De video is humoristisch, ontroerend en eindigt met het moment dat de patchwork deken wordt overhandigd aan moeder Terra. Angelique monteerde de video overigens zelf, iets wat ze nog nooit had gedaan.

Half november zat de klus erop, de patchwork deken was klaar. De lapjes werden verzameld en drie dochters, allen handig met de naaimachine, zetten de deken in twee dagen in elkaar. Oma Annie werd verrast met de patchwork deken en was enorm trots op haar grote familie. Blij sloeg ze de deken om haar heen en daarmee voelde ze de knuffels van al haar dierbaren die ze al zo lang moet missen.

Oma Annie inspireert de wereld
Op dinsdag 15 december was de video klaar: “Een digitale glimlach in deze moeilijke tijd voor de hele wereld”, aldus Angelique. Helaas kreeg het project een verdrietig staartje: moeder Terra overleed de volgende ochtend in haar woning, in haar eigen bed, mét de patchwork deken over haar heen. Zo waren haar 72 familieleden hier gelukkig toch een beetje bij. De film ging vlak na haar overlijden online.

De video ‘Family creates coronaproof grouphug for Annie (96) See her reaction and a surprising plot twist’ is te zien op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=0R1wx7APGCM&feature=youtu.be)

Tekst: Margreeth Anema

Moeder Terra was blij en trots op haar grote familiedeken.
De lapjes werden verzameld en drie dochters zetten de deken in twee dagen in elkaar.
Een digitale glimlach in deze moeilijke tijd.
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 9 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 17 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 19 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant