Wijkagenten Uitgeest blikken terug en kijken vooruit | Uitgeester
Wijkagenten Frans Pals (links) en Dennie Bronneberg.
Wijkagenten Frans Pals (links) en Dennie Bronneberg. (Foto: Anita Webbe)

Wijkagenten Uitgeest blikken terug en kijken vooruit

Allereerst wensen wij alle Uitgeesters een bijzonder gezond en gelukkig nieuwjaar toe. Hopelijk kunnen we het ‘coronaspook’ bedwingen en het normale leven weer oppakken.

Dennie en ik hebben 2020 als een bijzonder jaar ervaren. Het jaar begon normaal, maar in maart veranderde er veel voor de burgers van Uitgeest. Er werden strenge coronaregels opgesteld en ja, hoe ga je daar dan mee om. Dat gold zowel voor de burgers als voor ons wijkagenten. Wij kregen uiteraard vanuit de korpsleiding opdrachten mee om de coronaregels te handhaven. Dat was niet altijd even makkelijk.

Teleurstelling
Wij zagen dat vooral de jeugd werd getroffen. Scholen gingen dicht, de horeca moest sluiten en ook de evenementen werden afgelast. Dat zorgde voor een hoop teleurstelling. Maar dat gold ook voor ons. Geen Watersportdag, geen ICGT-toernooi, geen kermis, geen sinterklaasintocht en ook geen volle zwembaden. Wij gingen als wijkagenten mede hierdoor de contacten met de burgers missen. Het was duidelijk dat een groot aantal dorpsbewoners geen persoonlijk contact met ons durfde te maken.

Overlast
Gelukkig was het voorjaar en zomer mooi weer. Helaas moesten we een keer overgaan tot het sluiten van recreatiegebied Zwaansmeer. Hier en daar zorgde het mooie ervoor dat groepen mensen illegaal feestjes gingen vieren. Wij hebben nog nooit zoveel overlastmeldingen gekregen uit dit recreatiegebied als in 2020. We vonden zelfs bankstellen, barbecues, flessen drank en dergelijke in de buitengebieden waar je alleen met een boot kon komen.

We hebben geen ernstige geweldsdelicten gehad afgelopen jaar. Wat verder opviel is dat het aantal diefstallen, waaronder woninginbraken, bromfiets-, auto- en fietsdiefstallen ook beperkt bleef. Dit komt mede doordat er een hoop sociale controle in Uitgeest is en dat er gewoonweg meer mensen thuis aan het werk waren. Rondom het station was het uiteraard ook heel stil geworden. Verder waren er meer dan gebruikelijk meldingen van geluidsoverlast, spelende kinderen die in een zwembadje thuis herrie aan het maken waren of geluid produceerden op pleintjes met hun JBL-speakers aan. Ook waren er meer burenruzies en gezinsproblemen.
Er zijn door ons diverse waarschuwingen gegeven op basis van de coronawetgeving. De volhouders zijn uiteindelijk bekeurd, omdat waarschuwen kennelijk niet hielp.

Verkeer
Ook in het verkeer zagen wij een lichte toename van kleine ergernissen. Voorbeelden daarvan zijn onder andere foutief geparkeerde (aanhang)wagens en te snel rijden. Ondanks de vele snelheidscontroles op de Provincialeweg N203 tussen Krommenie en Uitgeest valt het op dat er nog altijd veel te snel wordt gereden.

Wens
Over het algemeen zijn wij erg tevreden over het afgelopen jaar.
We zullen met z’n allen nog even door de zure appel heen moeten bijten maar, net als iedereen, hopen we dat komend jaar de horeca weer van start kan en de evenementen weer plaatsvinden. En wensen we dat de scholen en de sportcompetities weer opengesteld worden. Het scheelt een hoop gezelligheid en levendigheid in ons dorp. Daar kijken wij in ieder geval naar uit.

Frans Pals en Dennie Bronneberg

Meer berichten