Wel beloven maar vervolgens niet doen! | Uitgeester
<p>Herberg de 3sprong in Uitgeest.</p>

Herberg de 3sprong in Uitgeest.

(Foto: Ina Ritsema)

Wel beloven maar vervolgens niet doen!

Na een aantal maanden voorbereiding heb ik mij begin dit jaar, op 06-01-2020, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en begon ik aan de realisatie van Herberg de 3sprong, ruim voordat we in Nederland wisten van het bestaan van COVID-19. Tijdens de bouw en realisatie van mijn nieuwe horecabedrijf werden we in Nederland geconfronteerd met COVID-19 en werd op 15 maart de eerste lockdown afgekondigd in ons land.

Terwijl mijn collega’s op een houtje aan het bijten waren met ook toen al minimale steun van de overheid gebruikte ik deze periode om mijn nieuwe bedrijf af te maken en mij voor te bereiden op het moment dat de horeca en dus ook ik mijn deuren zou kunnen openen. Op 1 juni was het dan zover, mijn collega’s in het land gingen weer open. Uit voorzorg besloot ik nog een maandje te wachten totdat er iets meer zekerheid was ontstaan over de ontwikkelingen rondom COVID-19. En ja hoor, op 1 juli werden de maatregelen versoepeld en opende ik vol zelfvertrouwen de deuren van mijn nieuwe horecabedrijf in Uitgeest.

Met mijn enthousiaste personeel draaiden wij mooie omzetten en waren de reacties op ons bedrijf zeer positief totdat wij 3 maanden en 2 weken na de opening op last van de overheid onze deuren verplicht moesten sluiten op woensdag 16 oktober om de tweede golf van de COVID-19 pandemie de kop in te drukken. Vreselijk jammer, maar geen man overboord... De overheid zou ons tenslotte steunen met allerlei maatregelen zodat de werkgelegenheid niet in het geding zou komen en bedrijven overeind zouden kunnen blijven tot na deze crisis, dat had premier Rutte op televisie tenslotte zelf beloofd.

Afgelopen 25 november was het dan zover, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) introduceerde de aanvraagprocedure voor de tegemoetkoming in de vaste lasten voor de horeca. Eindelijk zou er dan de beloofde hulp komen voor alle noodlijdende horecaondernemers.

Maar niets is minder waar, de overheid stelt dat wanneer een bedrijf niet kan aantonen dat het vergeleken met dezelfde periode vorig jaar een omzetverlies van ten minste 30% heeft geleden, de onderneming niet in aanmerking komt voor steun van de overheid… Hallo! Meneer de overheid, ik bestond in 2019 nog niet en heb dus ook geen vergelijkbare omzetcijfers over deze periode, wel ben ik op 1 juli 2020 na maanden voorbereiding vol enthousiasme open gegaan met mijn nieuwe bedrijf omdat ik daar van jullie toestemming voor had gekregen (we mochten weer!). Niemand heeft tegen mij gezegd: hou er rekening mee dat je misschien op 16 oktober de boel weer zult moeten sluiten… Nog sterker: niemand hield daar rekening mee omdat iedereen er simpelweg van overtuigd was dat we het ergste achter de rug hadden.

Ondertussen gaan mijn vaste lasten en die van enkele honderden gedupeerde collega’s die ook in 2020 met hun onderneming zijn gestart gewoon door zonder dat daar ook maar een dubbeltje omzet tegenover staat. Dit gaan wij zonder steun niet volhouden, maar de steun die we nodig hebben krijgen we niet. Simpelweg omdat we in 2019 nog niet bestonden en simpelweg omdat we toen niet hadden geïnvesteerd in een glazen bol die ons allen voor deze economische ramp had kunnen behoeden.

Beste overheid! Herzie de aanvraagcriteria voor steun in de vaste lasten voor de starters in 2020. De huidige referentiekaders kloppen niet, deugen niet en zijn niet eerlijk!

Overheid bedankt!

Sjoerd Teerenstra, uitbater van Herberg de 3sprong in Uitgeest.

Meer berichten