Spatschermen vanaf 1 december verboden | Uitgeester
<p>Conducteurs mogen spatkappen dragen, reizigers niet.</p>

Conducteurs mogen spatkappen dragen, reizigers niet.

(Foto: Anita Webbe)

Spatschermen vanaf 1 december verboden

REGIO - In het straatbeeld zie je ze steeds meer: spatschermen. In winkels of in het ziekenhuis dragen personeelsleden in plaats van een mondkapje deze plastic schermen. Dit is binnenkort verleden tijd.

Als op 1 december de mondkapjesplicht ingaat, mag in publieke binnenruimtes geen spatscherm worden gedragen. Doe je dit wel, dan loop je het risico een boete te krijgen van € 95. Er komt waarschijnlijk één uitzondering: in de publieke ruimtes van zorginstellingen en ziekenhuizen mag het personeel straks mogelijk nog wel een spatscherm dragen.

Uit onderzoek, onder andere door het programma Kassa van BNNVara, bleek na diverse testen dat de spatschermen onvoldoende veiligheid bieden tegen verspreiding van het coronavirus.

Spatschermen in het openbaar vervoer
Vaak worden spatschermen ook in de trein gedragen. Conducteurs mogen de kappen dragen, terwijl je dit als reiziger niet mag. En dit terwijl het RIVM in mei al de volgende conclusie publiceerde: "Deze kappen (spatschermen) zijn mogelijk minder efficiënt in situaties waar virusdeeltjes vanuit verschillende richtingen kunnen komen zoals in het openbaar vervoer omdat de kap niet volledig aansluit op het gezicht".

(Bronnen: RIVM en bnnvara.nl)

Meer berichten