Nieuwe jeugdvoorzitter FC Uitgeest stelt zich voor | Uitgeester
Vincent van den Berg
Vincent van den Berg (Foto: aangeleverd)

Nieuwe jeugdvoorzitter FC Uitgeest stelt zich voor

UITGEEST - In de jaarvergadering van 20 november jl. bij FC Uitgeest was een van de agendapunten de benoeming van bestuursleden. Huidig jeugdvoorzitter Patrick Putter gaf aan dat hij ging stoppen. Vanuit het jeugdbestuur is Vincent van den Berg is bereid om deze functie op zich te nemen. In de Algemene Ledenvergadering werd zijn voordracht unaniem goedgekeurd.

Vincent van den Berg stelt zich voor: 

Privé
Ik ben op 13 april 1972 geboren op de Hogeweg 153 in Uitgeest. Mijn ouders wonen daar nog steeds. Op een paar jaar Heemskerk na woon ik al mijn hele leven in Uitgeest. Dat is nu in de Waldijk, samen met mijn vrouw Christel en zoons Ruben en Stef. Ik ben werkzaam als teamleider bij Robidus in Zaandam.

Voetbalachtergrond
Op mijn achtste ben ik lid geworden van V.V. Uitgeest. Dat was nog in de tijd dat er twee clubs waren in het dorp. Zowel mijn vader als mijn vrienden voetbalden bij VVU. Het rood-zwarte gevoel zit er nog steeds, veel goede herinneringen aan die tijd. Ik heb (bijna) altijd gekeept en gezien de lage aantallen jeugdleden zat ik altijd wel in de ‘selectie’. Heel kortstondig heb ik nog in het 1e gekeept, mijn plek was echter merendeels 2e keeper (en daar kon ik goed mee leven). Ten tijde van de fusie heb ik een aantal jaren als spits in een lager team gespeeld. Zo tegen mijn 26e ben ik weer selectie gaan keepen. Daar nog het kampioenschap in de 4e klasse mogen meemaken alsook een mooie trip naar Portugal. De laatste jaren heb ik gekeept in een team met vrijwel allemaal oud-selectiespelers. Kort voor mijn 40e ben ik gestopt met voetballen. De 3e helft mis ik nog steeds wel een beetje, ik vond dat altijd minimaal net zo belangrijk als het voetballen zelf. Ik keep overigens nog wel in de zaal en speel met coryfeeën als Wim Langedijk en Bert Visser. 

Hoe ben je bij FC Uitgeest actief geworden?
Voordat ik bij FC Uitgeest actief werd, had ik al een vrijwilligersachtergrond bij VVU. Zo rond mijn 18e werd ik al leider van de E-tjes. Daarna ging het snel. Zo kwam ik in het jeugdbestuur, werd ik onderdeel van het ICGT, werd ik scheidsrechter, regelde klaverjas-drives en wat al niet meer. Na de fusie (waarvan ik vanuit jeugdzaken groot voorstander was) heb ik nog een aantal jaren als C-coördinator gefunctioneerd in het jeugdbestuur en was ik ook nog jeugdscheidsrechter. Uiteindelijk ben ik daar toen mee gestopt. Ik ben wel altijd onderdeel gebleven van de Stichting Voetbalpromotie Uitgeest. Binnen het ICGT regelde ik jarenlang het Arie Bonkenburg Toernooi en de Clubavond. De laatste jaren vormde ik samen met Gerrit Idema en Jeffrey Schotvanger het bestuur. Helaas (en dat meen ik echt) moet ik met deze bestuursfunctie stoppen. Het is niet te verenigen met de bestuursfunctie bij de club en ik moet er ook voor waken om teveel hooi op mijn vork te nemen. Het betekent wel een (voorlopig?) afscheid na bijna 30 jaar actief te zijn geweest in de commissie. Naast het jeugdvoorzitterschap blijf ik ook de coördinatie doen van de Onderbouw (Onder 6 t/m Onder 8). Ook hoop ik de voetbalquiz nog vele jaren te kunnen organiseren.

Wat maakt het voor jou leuk om vrijwilliger te zijn bij FC Uitgeest?
Ten eerste is het voor mij lastig om ergens niet bij betrokken te zijn. Ik vind al gauw iets leuk en wil dan ook een actieve rol pakken. Reden om een aantal jaren geleden weer actiever bij de club te worden, was omdat mijn kinderen gingen voetballen (zij hadden ook weinig keus). Kort daarna maakte ik alweer deel uit van het jeugdbestuur. Ik haal mijn lol vooral uit dingen goed geregeld te krijgen. De voetbalclub is daarvoor een perfect podium. Ik ben heel loyaal aan de dingen die ik doe en de club vormt een prominent deel van mijn leven. Door mijn activiteiten voor de club draag ik mijn steentje bij aan de maatschappij. Daar ben ik overigens niet bewust mee bezig, ik vind het gewoon leuk om te doen.

Wat hoop je te bereiken bij FC Uitgeest?
Ik wil graag voortzetten wat al goed gaat. En er gaat gelukkig heel veel goed. Zo ben ik erg voorstander van meer betrokkenheid vanuit de leden en ouders van jeugdleden. Door middel van het introduceren van verenigingstaken draait elke ouder mee en dat geeft hen ook het beeld dat het bij een vereniging niet vanzelf gaat. Daarnaast ben ik groot voorstander van taken en activiteiten op te knippen tot behapbare stukken. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de introductie van de jaargang-coördinatoren. Verder wil ik staan voor een goede balans tussen prestatie- en breedtesport. FC Uitgeest heeft het geluk, door de omvang, om voor beide type sport invulling te geven. Maar ook hier geldt dat het niet vanzelf gaat. Zonder hulp van ouders kan de jeugdafdeling niet draaien. Ik kan dan ook erg genieten van een zaterdagochtend als vele ouders een rol pakken als leider, als scheidsrechter, in het wedstrijdsecretariaat en in de keuken. Een zorg die ik heb, is het behouden van oudere jeugd. Al jaren is er de tendens (ook bij andere clubs) dat jeugdleden stoppen met voetballen naarmate zij ouder worden. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat in teamverband blijven sporten echt toegevoegde waarde heeft, al is het maar om de lol om de wedstrijden en trainingen heen.

Tenslotte
Ik heb er onwijs veel zin in om de rol van jeugdvoorzitter te gaan vervullen. Ik denk dat op een goede wijze te kunnen invullen en voel me gesteund door een betrokken en kundig jeugdbestuur. Daarnaast zie ik ook veel betrokkenheid in diverse secties. De jeugd heeft de toekomst, ook bij FC Uitgeest. Zeker in dit soort tijden, waarin we door Corona behoorlijk beperkt worden in zowel sport als sociale activiteiten, zie ik de meerwaarde van een bloeiend verenigingsleven. Ik hoop dan ook echt dat we in 2021 elkaar weer gaan zien, weer kunnen genieten van het kijken naar onze (klein)kinderen en weer een kop koffie of een biertje kunnen drinken in het clubhuis. Verder wil voor een ieder goed benaderbaar zijn. Ik ben al vaak op de club te vinden. Daarnaast ben ik bereikbaar op e-mailadres jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl en op telefoonnummer 06-2260 3317. Tevens hierbij de belofte om maandelijks jullie te informeren over onze florerende jeugdafdeling.

Meer berichten