Vereniging Oud Uitgeest (afl. 16): De Sint is gearriveerd | Uitgeester
<p>Motorboot &lsquo;De Gunst&rsquo; in de Gemeentehaven &ndash; BB 06243.</p>

Motorboot ‘De Gunst’ in de Gemeentehaven – BB 06243.

(Foto: Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest)

Vereniging Oud Uitgeest (afl. 16): De Sint is gearriveerd

UITGEEST - Op de foto van 1925 ligt de boot van Bak aan de kade van de Gemeentehaven aan de Meldijk. Op het voordek poseert een ontvangstcomité met in hun midden Sinterklaas.

De boot van Bak was in Uitgeest beroemd. En al had Starreveld een soortgelijk schip, dit was minder bekend. Piet Bak had in 1906 bij de firma Stoel in Alkmaar een boot laten bouwen met de naam ‘De Gunst’. Hij voer ermee naar diverse bestemmingen, waaronder de veemarkten in Purmerend en Amsterdam.
In 1921 werd de stoommachine vervangen door een dieselmotor. Freek en Jan Bak zetten het bedrijf van hun vader voort tot 1949 toen de boot werd verkocht.
In de tijd dat ‘De Gunst’ voer bestond de lading uit vee, goederen en passagiers. Ook werd de boot gebruikt voor pleziertochtjes en schoolreisjes.

Op de foto is te zien hoe op de boeg van het schip de naam ‘De Gunst’ is geschilderd. Op een witte rand erboven staat: Uitgeest, 36 ton, Kap. F. Bak.
Links op de achtergrond is een van de grote houten schuren van de vogelkooienfabriek van Klaas Zonjee te zien. Beide schuren staan nog altijd aan de haven.
Rechts staat op de kade een koets te wachten waarmee de Sint door het dorp zal worden rondgereden. Wie zit er op de bok van het rijtuig, is het de heer Goeman? Dat zal mooi passen: Goeman en de goedheiligman samen in een koets.

Wat bij het goed bekijken van de foto opvalt, is dat Sinterklaas wel op het voordek staat, maar dat Zwarte Piet ontbreekt. Hoe zit dat? Hield hij zich ergens op de boot schuil? Was het omdat hij toen al voorzag dat zijn verschijning een kleine honderd jaar later zoveel trammelant zou veroorzaken? We weten het niet!

Zie voor andere foto’s van Sinterklaas:
www.ouduitgeest.nl - beeldbank - typ in het witte zoekveld 'St. Nicolaas' of 'Sinterklaas'.

Meer berichten