Pluimvee in quarantaine | Uitgeester
<p>Pluimvee op het hertenpark in quarantaine.</p>

Pluimvee op het hertenpark in quarantaine.

(Foto: Thea Kater)

Pluimvee in quarantaine

UITGEEST - Het is stil op het hertenpark. Geen enorme drukte bij het hek, geen gekakel of gegak en geen geknok voor het beste stukje brood. Sinds 23 oktober geldt voor heel Nederland een ophok- en/of afschermplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden.

"Helaas moeten ook wij ons pluimvee ophokken vanwege de vogelgriep, dus de kippen zitten nu met elkaar in het kippenhok. Normaal gesproken dartelen ze vrij over het veld", vertelt Thea Kater van Stichting Hertenpark Uitgeest. "Eigenlijk hebben ze het wel fijn; ze houden droge pootjes en het voer hoeven ze niet te delen met de brutale geiten.
Ook de eenden, parelhoenders, ganzen en de vrouwtjespauw zijn verzameld op één plek met een zeil boven zich zodat de vogelgriep via uitwerpselen van wilde vogels niet verspreid kan worden over het hertenpark. En de pauw? Tja, die liet zich niet vangen..."

De enige die echt op haar gemak kan ronddartelen is de nieuw gearriveerde oud-Hollands landgeit. Nog wat onwennig laat zij zich bekijken, al moet zij haar plekje nog veroveren bij de ruif. Dat kan nu, zonder het gekrakeel van het pluimvee om haar poten. Lekker rustig!

Meer berichten