<p>Tineke Jonkman kan haar creativiteit kwijt in haar Theater Poppekus.</p>

Tineke Jonkman kan haar creativiteit kwijt in haar Theater Poppekus.

(Foto: Just Justa fotografie)

De zes vragen aan: Tineke Jonkman

1. Waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Heemskerk maar getogen in IJmuiden. Mijn jeugd zat vol met sport: turnen, zwemmen, aerobics, fitness, hardlopen…

2. Wat wilde je worden als kind?
Ik dacht iets in de sport... Tot we kinderen kregen gaf ik turnles en aerobics.Toch was dat het niet. Ook heb ik allerlei administratieve banen gehad, zó saai! Via een omweg van gewichtsconsulente naar schoonheidsspecialiste ben ik nu eindelijk op de goede plek geland: ik ben poppenspeelster in mijn eigen poppentheater! Een leuker beroep voor mezelf kan ik niet bedenken. Ik kan mijn creativiteit kwijt en maak mensen blij. Bovendien werk ik samen met een team van leuke mensen die het net zo leuk vinden als ik.

3. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
Een van de dingen waar ik me zorgen over maak is dat veel kinderen steeds meer voor een beeldscherm zitten en minder spelen en lezen. Gelukkig kan ik helpen om dat laatste te veranderen! Om kinderen te stimuleren te gaan lezen en dat te blíjven doen, zit ik elke eerste zaterdag van de maand (nu even niet door de coronamaatregelen) in het Lees Lokaal met het Voorleestheater. Ik lees een (prenten)boek voor aan peuters en kleuters en speel de scènes van het verhaal na met diverse poppen van mijn poppentheater. Begonnen als experiment en inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht evenement voor jong en oud!

4. Wat zoek je op reis?
Fysiek reis ik zo min mogelijk. Ik heb heimwee, dus kan niet lang van huis. Mentaal reis ik natuurlijk door mijn poppenverhalen! Ik zoek er humor en leermomentjes om het publiek wat mee te geven.

5. Wat is voor jou de mooiste plek in Uitgeest?
De Westergeest en het pad erachter, aan de andere kant van het water. Ik woon er zelf en het is elke dag weer genieten! Aan de voorkant midden in het dorp en aan de achterkant uitzicht op bomen en weilanden. Héérlijk!

6. Hoe zorg je ervoor, in deze ingewikkelde tijd, dat jouw bedrijf goed blijft draaien?
Door corona hebben we niet veel optredens. Dat is héél jammer, maar we zijn wel lekker bezig. Tijdens de eerste lockdown hebben we een nieuwe voorstelling ontwikkeld en we zijn de filmstudio ingedoken. Inmiddels staan er al een paar afleveringen op het YouTube-kanaal van Theater Poppekus: De Poppies. Het is héél arbeidsintensief, maar ontzettend leuk om te doen. We leren er veel van en blijven lekker in een creatieve flow!

De vraag van Evert-Jan Woudsma:
"Wat herken je van jezelf in Opa Job?"
Dat is een leuke! Voor de mensen die het nog niet weten: Opa Job is mijn alter ego op Facebook! Job is mijn favoriete 'acteur' in de cast van mijn poppentheater Theater Poppekus. We zijn allebei vrolijk, nieuwsgierig en dol op kinderen.

Ik geef het stokje door aan Nancy Dijkstra-Zandbergen. Mijn vraag aan haar:
"Nancy, jij bent een enorme duizendpoot. Je hebt een carrièreswitch gemaakt en werkt vier pittige dagen in een sociaal wijkteam, je bent zangeres, je hebt een druk gezin, ouders waar je steeds meer voor moet zorgen en daarnaast speel je ook nog af en toe voor Theater Poppekus. Hoe hou jij al die ballen in de lucht?"

Meer berichten