<p>Ron de Boer &quot;Toevallig staan de inwoners van het kerstdorp keurig op afstand van elkaar&quot;.</p>

Ron de Boer "Toevallig staan de inwoners van het kerstdorp keurig op afstand van elkaar".

(Foto: Marianne Jonker)

Kerstburgemeester Ron maakt kerstdorp coronaproof

UITGEEST - Hij flikt het weer: het enorme kerstdorp van de 74-jarige Uitgeester en kerstliefhebber Ron de Boer staat er. Vanaf 20 november is het 21,5 meter uitgestrekte stukje kerstplezier is te bewonderen op de Kleis 89 in Uitgeest, coronaproof welteverstaan.

“Bezoeken kan dit jaar alleen op afspraak (Bel: 0251-315283) en mondkapjes zijn verplicht. Na ieder bezoek zal ik de ruimte luchten door de schuifpui wijd open te zetten”, aldus Ron. Ieder jaar is er weer een spannend element waardoor het kerstdorp mogelijk op losse schroeven zou komen te staan, vorig jaar bijvoorbeeld werd Ron vlak voor de datum van opbouw geopereerd aan zijn hand. Dat er een corona-uitbraak zou komen had niemand verwacht maar Ron weet blijkbaar overal een oplossing voor.

Stichting Energy4All
Traditiegetrouw heeft Ron een goed doel gekoppeld aan zijn grote kerstshow: dit keer Stichting Energy4all, ook wel bekend als de stichting waar Forza4Torre bij is aangesloten. Bezoekers betalen gaan entree maar een donatie wordt zeer op prijs gesteld. Er kan zelfs gedoneerd worden via de website www.actie.energy4all.nl. Vorig jaar haalde Ron € 778 op voor het goede doel, en er is hem alles aan gelegen om het record dit jaar te verbeteren. Hij heeft dan ook een hele marketingstrategie uitgedacht: hij hing briefjes op bij supermarkten en heeft zelfs een aanplakbiljet op zijn auto.

Ook zal de Jumbo weer zorgen voor een kleine versnapering en verzorgt Enorm Siro een kleinigheidje voor de volwassenen.

Het moet leuk blijven
De media heeft Ron ook weer gevonden; dit jaar werd hij zelfs benaderd door SBS6 voor een nieuw programma waarin mensen die kerstdorpen bouwen het tegen elkaar opnemen. “Ik zou een paar dagen doorbrengen in een hotel en werkelijk alles zou betaald worden, zelfs de materialen voor het bouwen. Ik heb geweigerd want ik hou niet van werkdruk en de vraag wie het beter kan. Het moet leuk blijven”, aldus De Boer.

Anderhalve meter
Dit jaar heeft de kerstburgemeester 25 nieuwe huisjes aangeschaft, maar welke het precies zijn weet hij niet meer. De skipiste, de gondellift en de schaatsbaan zijn natuurlijk ook weer terug, net als de treinbanen. De klokken luiden, de Kerstman vliegt met zijn slee door de lucht en de klanken van Mariah Carey maken het tafereel helemaal af. In het dorp staan de mensen netjes op 1,5 meter afstand maar dat is niet bewust gedaan: “Grappig dat je het zegt, dat is puur toeval”, aldus Ron die smakelijk moet lachen om deze scherpe constatering van de verslaggever.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten