Foto: Pixabay

Rookoverlast door hout stoken

UITGEEST - Het wordt weer kouder buiten, dus de open haard of houtkachel kan weer aan. Het kan voor een heerlijk winters gevoel in huis zorgen, maar wees er van bewust dat het stoken van hout voor overlast kan zorgen. Omwonenden kunnen door de rook last hebben van de geur, roetneerslag en gezondheidsklachten.

Goed stoken
Er zijn veel zaken die van invloed zijn op de houtrook. Overlast kan voorkomen worden door “goed” te stoken. Dit doe je door rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

1. Zorg voor de juiste grootte van je kachel in verhouding tot de ruimte die je wil verwarmen
2. Laat je schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op je haard of kachel
3. Laat minstens één keer per jaar je schoorsteen vegen door een erkend vakman
4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes
5. Stook alleen droog, onbehandeld hout
6. Stook niet bij windstil of mistig weer
7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt
8. Zorg voor volledige luchttoevoer
9. Controleer regelmatig of je goed stookt
10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden

Stookwijzer en stookalert
Wil je weten wanneer je je open haard of houtkachel beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in je buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven.

Toch rookoverlast
Ervaar je regelmatig overlast van houtrook? Probeer dan eerst de bron van de houtrook te lokaliseren. De houtrook kan afkomstig zijn van je directe buren, maar in ongunstige situaties ook enkele honderden meters van je huis. Als je de bron van de houtrook heeft gelokaliseerd, ga dan met de houtstokers in gesprek en probeer er samen uit te komen. Het kan zijn dat de stokers zich van geen kwaad bewust zijn. Het is daarom belangrijk om dit aan te geven.

Klacht
Kom je er op geen enkele manier samen uit, dan kun je een klacht indienen bij de gemeente. Wel willen wij je er op wijzen dat de wij niet handhavend op kunnen treden tegen de rookoverlast zelf. De gemeente kan alleen controleren of de houtkachel zelf voldoet aan de technische eisen uit het Bouwbesluit 2012 en of er geen sprake is van hinderlijke rook, roet of walmen. Wat nu precies hinderlijke rook, roet of walmen is, is helaas niet vastgesteld. Duidelijk normen en regels vanuit de Rijksoverheid ontbreken, wat het handhaven op rookoverlast dan ook vrijwel onmogelijk maakt. Dit laatste is dan ook waarom wij u er op sturen om er samen uit te komen.

Bron: Gemeente Uitgeest

Meer berichten