Een egel voelt zich goed thuis in een tuin die is overwoekerd met struiken en planten.
Een egel voelt zich goed thuis in een tuin die is overwoekerd met struiken en planten. (Foto: Thea Kater)

Egel-perikelen in Uitgeest

UITGEEST - Al zeker acht jaar krijgen wij regelmatig bezoek van egels in onze tuin. In het begin was er één grote egel die onder de deur van de schutting kwam zoeken naar malse wormen en ander klein spul. Na een paar jaar waren het zelfs twee egels die in de zomer midden op de dag achter elkaar aan liepen te grommen. Maar ja, het was dan ook waarschijnlijk het paarseizoen.

Soms zagen we ze helemaal niet en werden bang dat ze misschien niet meer leefden. Maar dit jaar zagen wij tot onze verbazing één grote egel met drie kleine egeltjes bij zich. Ze deden zich te goed aan het egelvoer dat in het bakje zat.
De tuin, die is overwoekerd met struiken en planten, leent zich goed voor egels. Er staan twee egelhuizen in de tuin. Mijn man vult iedere avond het egelbakje met voer dat onder een kooi staat, zodat de grote vogels er niet bij kunnen.
Laatst zagen wij, bij schemering, een kleine egel uit het huisje komen, rechtstreeks op het voer af. De egels zijn tijdens de herfst aan het opvetten. Ook zijn ze hun huisje aan het verbeteren door er veel bladeren in te sleuren.

Afgelopen jaar gingen ze heel laat in winterslaap en kwamen ze relatief vroeg weer naar buiten. Wanneer ze nu gaan slapen kunnen we niet inschatten, maar als de temperatuur ‘s nachts verder zakt kan het zomaar gebeuren dat het bakje onaangeroerd is de volgende morgen.

Thea Kater

Meer berichten