<p>Lachgas? De politie kan er niet om lachen.</p>

Lachgas? De politie kan er niet om lachen.

(Foto: Facebookpagina Politie IJmond)

Politie IJmond: “Lachgas? We kunnen er niet om lachen”

REGIO- De politie IJmond kreeg dinsdagavond een melding dat een groepje jongeren lachgas stond te gebruiken onder een overkapping bij een basisschool in de IJmond. De melding klopte want ter plaatse was het luide gesis van een gascilinder duidelijk hoorbaar. “We hoorden een ballon klappen, we hoorden luide stemmen. Vier mensen, drie meisjes en een jongen, hingen bijna voortdurend met hun lippen aan een ballon welke dan werd leeggezogen”, zo melden de dienstdoende agenten op de Facebookpagina van politie IJmond. 

De jongeren vertelden de politie dat ze toestemming hadden van de schooldirecteur om daar te zitten als ze hun rommel maar op zouden ruimen. Ook wisten de jongeren de politie te vertellen dat het gebruik van lachgas niet strafbaar is. “We keken nog eens naar het bord bij de ingang van het schoolplein waarop was vermeld: verboden te roken en alleen toegang voor schoolkinderen. Dat was dit gezelschap niet”, aldus de agenten. “Door het geluid van de immer geopende cilinders en klaarblijkelijk ontremd door het gebruik van het spul schreeuwden ze voortdurend. We namen waar dat het spul invloed moet hebben op je gedrag.  Zo wilden ze met ons vechten, en zo waren we weer toffe lui. Dat wisselde bijna per ademteug. In de vijf minuten dat we met hen spraken en hun gegevens noteerden gingen er naar schatting 40 ballonnen doorheen. En de hoeveelheid gas was riant, ze hadden drie cilinders van twee liter bij zich. Ze gaven aan dat ze zich bij gebruik even lekker dronken voelden, en dan was het weer weg. Volgende teug. Er was geen besef ons langer te woord te staan, zonder teug. Naar huis konden ze niet, want thuis mochten ze het niet gebruiken”, zo vullen de agenten hun relaas aan.

De agenten voelden zich  machteloos en overwogen de volgende mogelijkheden: ouders in kennis stellen? Het waren jong-volwassenen dus dit was geen mogelijkheid vanwege privacy. Hun flessen met lachgas inbeslagnemen? Dat kon niet want het is inderdaad niet strafbaar.Bekeuren? Ook dat kon niet want het is niet strafbaar. Hulpverlening in kennis stellen? Wie, hiervoor?

In 90 gemeenten buiten de IJmond is het gebruik van lachgas strafbaar gesteld in de algemene plaatselijke verordening. “We vragen ons oprecht af wat er terecht moet komen van deze jongelui. Dit gaat niet goed. Dit kan niet goed zijn. We vragen ons oprecht af welk bedrijf die zooi verkoopt voor dit doeleinde? Puur voor gewin. We zijn allebei vader, en dit voelt absoluut niet goed. Lachgas, we kunnen er niet om lachen. We zouden het best willen doen, als we er iets mee of tegen kunnen doen. Maar hier schiet in onze beleving de wetgever momenteel behoorlijk te kort”, zo besluiten de agenten hun verhaal. 

Meer berichten