Lachgas? De politie kan er niet om lachen.
Lachgas? De politie kan er niet om lachen. Foto: Facebookpagina Politie IJmond

Politie IJmond: “Lachgas? We kunnen er niet om lachen”

Algemeen

REGIO- De politie IJmond kreeg dinsdagavond een melding dat een groepje jongeren lachgas stond te gebruiken onder een overkapping bij een basisschool in de IJmond. De melding klopte want ter plaatse was het luide gesis van een gascilinder duidelijk hoorbaar. “We hoorden een ballon klappen, we hoorden luide stemmen. Vier mensen, drie meisjes en een jongen, hingen bijna voortdurend met hun lippen aan een ballon welke dan werd leeggezogen”, zo melden de dienstdoende agenten op de Facebookpagina van politie IJmond. 

De jongeren vertelden de politie dat ze toestemming hadden van de schooldirecteur om daar te zitten als ze hun rommel maar op zouden ruimen. Ook wisten de jongeren de politie te vertellen dat het gebruik van lachgas niet strafbaar is. “We keken nog eens naar het bord bij de ingang van het schoolplein waarop was vermeld: verboden te roken en alleen toegang voor schoolkinderen. Dat was dit gezelschap niet”, aldus de agenten. “Door het geluid van de immer geopende cilinders en klaarblijkelijk ontremd door het gebruik van het spul schreeuwden ze voortdurend. We namen waar dat het spul invloed moet hebben op je gedrag.  Zo wilden ze met ons vechten, en zo waren we weer toffe lui. Dat wisselde bijna per ademteug. In de vijf minuten dat we met hen spraken en hun gegevens noteerden gingen er naar schatting 40 ballonnen doorheen. En de hoeveelheid gas was riant, ze hadden drie cilinders van twee liter bij zich. Ze gaven aan dat ze zich bij gebruik even lekker dronken voelden, en dan was het weer weg. Volgende teug. Er was geen besef ons langer te woord te staan, zonder teug. Naar huis konden ze niet, want thuis mochten ze het niet gebruiken”, zo vullen de agenten hun relaas aan.

De agenten voelden zich  machteloos en overwogen de volgende mogelijkheden: ouders in kennis stellen? Het waren jong-volwassenen dus dit was geen mogelijkheid vanwege privacy. Hun flessen met lachgas inbeslagnemen? Dat kon niet want het is inderdaad niet strafbaar.Bekeuren? Ook dat kon niet want het is niet strafbaar. Hulpverlening in kennis stellen? Wie, hiervoor?

In 90 gemeenten buiten de IJmond is het gebruik van lachgas strafbaar gesteld in de algemene plaatselijke verordening. “We vragen ons oprecht af wat er terecht moet komen van deze jongelui. Dit gaat niet goed. Dit kan niet goed zijn. We vragen ons oprecht af welk bedrijf die zooi verkoopt voor dit doeleinde? Puur voor gewin. We zijn allebei vader, en dit voelt absoluut niet goed. Lachgas, we kunnen er niet om lachen. We zouden het best willen doen, als we er iets mee of tegen kunnen doen. Maar hier schiet in onze beleving de wetgever momenteel behoorlijk te kort”, zo besluiten de agenten hun verhaal. 

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 14 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 18 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 20 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant