<p>Burgemeester Sebastiaan Nieuwland.</p>

Burgemeester Sebastiaan Nieuwland.

(Foto: Vincent Bloothoofd)

Column burgemeester: Eenzaamheid

In de eerste week van oktober was het de Week tegen Eenzaamheid. Hoewel die al voorbij is, is eenzaamheid van alle tijden. Daarom vind ik het belangrijk om erbij stil te staan. Zeker in deze tijd waarin onze vrijheden worden ingeperkt om het coronavirus in te dammen.

Als ik het heel simpel stel, dan vind ik het best heel raar dat we een initiatief als dit nodig hebben om ons te realiseren dat eenzaamheid bestaat. We racen allemaal voort, met drukke banen, van alles en nog wat te doen en in het weekeinde een hele rits aan sociale activiteiten. Zelfs in coronatijd. We rennen maar door; zo hard, dat we nauwelijks meer stilstaan bij de ander en dus ook niet bij de ander die het minder druk heeft dan wij. Het zou goed zijn om vaker naar mensen om te kijken die er alleen voor staan. Eenzaamheid is vaak vlak bij je in de buurt, in je eigen omgeving. Eenzaamheid bestaat onder alle leeftijdsgroepen en ook op veel verschillende manieren.

Vaak hoor je over het ‘praatje over de heg met de buren’. Dat kun je ook uitbreiden naar de bewoners van je straat. Kijk eens naar binnen, door het raam. Wat zie je dan? Een gelukkig gezin? Of een donkere bedoening, met iemand die rondschuifelt en alleen maar televisie kijkt? En wees je bewust van alle vormen van eenzaamheid die er bestaan tussen deze extremen. Ik roep je op om je heen te kijken en contact te zoeken in je eigen straat. Bel eens aan of je iets voor je buur kan doen. Gek of eng? Probeer het maar eens. Je zult zien dat het meevalt. En dat je eigenlijk vrij snel contact kunt leggen met een medebewoner van je straat die er minder warmpjes bijzit dan jij.

Als iedereen iemand in zijn eigen straat met een kort bezoekje aan de voordeur vereert, dan kunnen we stappen zetten tegen eenzaamheid. Eenzaamheid de straat uit, dat is een mooi begin van Samen Doen, zo’n beetje mijn lijfspreuk.

Met vriendelijke groet,
Sebastiaan Nieuwland, burgemeester

Meer berichten