<p>De ondertekening door burgemeester Nieuwland vindt plaats in het bijzijn van A. van Dijk (commissaris van de Koning provincie NH).</p>

De ondertekening door burgemeester Nieuwland vindt plaats in het bijzijn van A. van Dijk (commissaris van de Koning provincie NH).

(Foto: Hans Brouwers)

Burgemeester Sebastiaan Nieuwland: een dynamische doener

UITGEEST - Op woensdag 16 september werd Sebastiaan Nieuwland (45) officieel als burgemeester geïnstalleerd in de protestantse kerk. Maar wie is onze nieuwe burgemeester nou eigenlijk en waar staat hij voor?

Nieuwland verruilde zijn wethouderschap in Vlaardingen voor het burgemeesterschap van Uitgeest in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 september, exact om middernacht. Hij sloot dinsdag om 21.00 uur de deur van zijn kantoor in het gemeentehuis in Vlaardingen en meldde zich af bij de verschillende WhatsAppgroepen waar hij aan deelnam: "Anders ga ik me er toch mee bemoeien", aldus de nieuwe burgemeester.

Stappen zetten
Nieuwland is namelijk een doener, hij houdt van stappen zetten. “Je moet niet verzanden in een onderwerp waar je 25 jaar later nog steeds alleen maar over praat, dan moet je het gewoon proberen met het risico dat het fout gaat, maar dan weet je dat”, zo legt hij uit. Hij houdt ook van duidelijkheid, niet alleen als burgemeester tegenover de inwoners en de gemeenteraad maar ook andersom. Hij verbloemt dingen zelden, dat is geen sterk bestuur volgens Nieuwland. Daarnaast probeert hij dingen niet groter te maken dan ze zijn en soms wil hij ook weleens iets relativeren door er even een goede grap tegenaan te gooien.

Een van die grappen maakte hij vlak voor een concert in de Royal Albert Hall van het orkest waar hij in speelt. Hoe zenuwachtiger de muzikanten werden, hoe rustiger Nieuwland zich voelde. De dirigent had al zes keer gevraagd of iedereen zijn muziekstukken compleet had en nét voordat ze het podium op moesten brulde Nieuwland terwijl hij in zijn tas graaide: “Oh neeee! Ik heb de stukken niet bij me”. De grap werd niet gewaardeerd en sindsdien houdt Nieuwland 90% van zijn grapjes voor zichzelf.

De stad versus het dorp
Burgemeester Nieuwland is getrouwd met Daniëlle en zij hebben twee jonge kinderen van 3 en bijna 6 jaar. Nu wonen zij nog in Heemstede maar ze zijn druk op zoek naar een huis in Uitgeest. Zijn kinderen zijn dan ook een van de redenen dat hij voor Uitgeest koos: “Ik wil dat ze opgroeien in een rustige en veilige omgeving. Daarnaast wilde ik graag in de regio blijven en Uitgeest trok mij aan vanwege de stijl, de inrichting en het cultuurhistorisch erfgoed.” De overgang van industriestad Vlaardingen met zijn 72.000 inwoners naar het dorpse Uitgeest is overigens niet zo groot als het lijkt: “In Vlaardingen hebben inwoners het hart op de tong en dat is ook zo in Noord-Holland. Dat vind ik lekker werken: iedereen is nuchter en niemand doet ingewikkeld.”

De moord op Pim Fortuyn
Nieuwland was al van jongs af aan geïnteresseerd in politiek, hij vond het leuk om een debat te kijken op televisie en volgde Den Uyl, Lubbers en Kok op de voet. Hij kon niet wachten tot hij naar de stembus mocht gaan op zijn 18e. De moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 was zijn eyeopener: “Ik vind dat iedereen zijn eigen mening mag hebben en ook al deelde ik de mening van Fortuyn niet, ik besefte wel dat hij vermoord werd om zijn mening. Ik riep dat Nederland knettergek was geworden maar deed verder niets. Ik besloot dat ik er wel iets aan wilde doen en daarom ging ik mij oriënteren in de politiek. Ik kwam terecht bij D66. De onderwijskant trok mij vanuit mijn verleden als onderwijzer en directeur in het onderwijs, maar ook het motto dat je de ruimte moet krijgen alles zelf te doen maar niemand mag laten vallen sprak mij aan”, zo legt hij uit.

Dat je niemand mag laten vallen is hem dan ook met de paplepel ingegoten: zijn ouders zijn beiden officier bij het Leger des Heils en zetten hun leven geheel in dienst van andere mensen.

Uitgeester DNA
In Vlaardingen noemen ze Sebastiaan Nieuwland overigens ‘flitswethouder’, omdat hij aantrad op 28 mei 2019 en nu alweer weggaat. Maar Nieuwland belooft deze trend niet voort te zetten, hij wordt geen ‘flitsburgemeester’: “Toen ik wethouder was wilde ik niet in een politieke hoek gedrukt worden. Ik merkte dat het mij meer ligt om een stad of een dorp te besturen voor iedereen. Daar past het burgemeesterschap beter bij, dus dit is mijn kans”, zo legt hij uit. Hij gaat dan ook voor zijn termijn van zes jaar en ziet ernaar uit om daarna met de gemeenteraad af te spreken of er samen verder kan worden gegaan. Het enige breekpunt zou zijn dat de raad bepaalt dat de kracht van de burgemeester is uitgewerkt. “Dan zou ik geen doel meer hebben en afscheid nemen”, aldus Nieuwland.

Voormalig burgemeester Wendy Verkleij en waarnemend burgemeester Gerrit Goedhart drukten hem op het hart om goed voor Uitgeest te zorgen. Hij heeft dan ook ontzettend veel zin om te beginnen en hoopt zo snel mogelijk het Uitgeester DNA uit te dragen.

<<<< KADER>>>>

Burgemeester Sebastiaan Nieuwland in het kort:

Films
Disneyfilms zoals Frozen. Ik kijk ze graag met mijn kinderen.
Musea
Ik hou enorm van geschiedenis: in een openluchtmuseum met authentieke huisjes kan ik verdwalen.
Cabaret
Najib Amhali vind ik fantastisch, ik hou van een normale toon en niet van dat hele grove.
Sport
Ik ski, mijn wintersportweek is bijna heilig. Ook loop ik drie keer per week hard.
Boeken
Ik hou van lezen maar niet langer dan een kwartier. Als laatste las ik ‘Alleen met de goden’, een boek van de Vlaardingse schrijver Alex Boogers. Ik kreeg de roman cadeau tijdens mijn afscheid.
Eten
Daar ben ik gek op. Vooral een lekker stuk vlees vind ik heerlijk.
Muziek
Ik speelde tuba. Nu al enige tijd niet meer maar muzikant blijf je altijd!

Meer berichten