Sebastiaan Nieuwland
Sebastiaan Nieuwland (Foto: aangeleverd)

Vol verwachting klopt ons dorpshart

UITGEEST - Op woensdag 16 september 2020 wordt Sebastiaan Nieuwland (45) beëdigd en geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Uitgeest. Wat ging eraan vooraf? Hoe wordt iemand Burgemeester en waaraan moet de kandidaat allemaal aan voldoen?

Op 27 januari 2020 werd voormalig burgemeester van Noordwijkerhout Gerrit Goedhart aangesteld als waarnemend burgemeester nadat Wendy Verkleij vertrok om burgemeester van Noordwijk te worden. Intussen werd de zoektocht naar een nieuwe burgemeester gestart, een procedure die na een tijdelijke opschorting wegens het coronavirus op 6 mei weer hervat werd. Voormalig wethouder in Vlaardingen Sebastiaan Nieuwland (45) afkomstig uit Heemstede is uiteindelijk gekozen uit 17 kandidaten als ' man for the job’.

Sollicitatieprocedure
Iedereen mag solliciteren naar de functie van burgemeester, maar de ambtsketen past toch echt niet iedereen. Het maakt uit van welke partij je bent, waar je wilt wonen en zelfs – nog steeds – of je man of vrouw bent. De sollicitatieprocedure duurt ongeveer vier maanden. Voordat de vacature in de Staatscourant verschijnt maakt de gemeenteraad een profielschets die in een bijzondere raadsvergadering aangeboden wordt aan de Commissaris van de Koning. Vervolgens wordt de vacature officieel opengesteld.

Hoe solliciteert de kandidaat? Hij of zij stuurt een brief naar de provincie, gericht aan Zijne Majesteit de Koning. Een leuke pasfoto kan geen kwaad maar vooral bestuurlijke ervaring komt van pas. Zonder ervaring als wethouder, nu of in het verleden, ben je kansloos om een gemeenteraad te overtuigen dat je de beste kandidaat bent voor het burgemeesterschap.

De Commissaris van de Koning maakt vaak een eerste selectie en stuurt de sollicitatiebrieven die het best passen bij de profielschets naar de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, die een keuze maakt en sollicitanten uitnodigt voor een gesprek. De 'ideale kandidaat' wordt vervolgens voorgedragen aan de gemeenteraad. Op basis daarvan draagt de Commissaris van de Koning de uitgekozenen voor aan de Koning en de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (de Kroon). De Koning benoemt de nieuwe burgemeester en plaatst zijn handtekening. De daadwerkelijke beëdiging vindt op een later moment plaats. Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar en is verplicht om ook in de plaats te wonen waar hij is aangesteld.

Schaap met 5 poten
De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad in Uitgeest stelde in februari, mede op basis van een enquête onder inwoners, een profielschets op waaraan onze toekomstige burgemeester zou moeten voldoen. Samengevat: een ‘schaap met vijf poten.’ Op de eerste plaats moet moet de kandidaat affiniteit hebben met het dorp met luisterend oor én oog voor het dorpse karakter. Natuurlijk moet hij over de vereiste competenties beschikken zoals lid zijn van een politieke partij en minimaal hogeschool hebt gevolgd. Verder moet hij ambitieus zijn kunnen netwerken, een boegbeeld zijn, verbinding weet te maken en vooral stevig in zijn schoenen staan. Op 23 juni werd tijdens een speciale raadsvergadering officieel bekend gemaakt dat Sebastiaan Nieuwland als meest geschikte kandidaat naar voren kwam. “Een ervaren bestuurder, daadkrachtig, empathisch en verbindend,” zo beschrijft Mike zuurbier (voorzitter Vertrouwenscommissie) onze nieuwe burgemeester. “Met zijn bestuurlijke ervaring bij meerdere gemeenten neemt hij veel kennis mee, die hij goed kan inzetten in de diverse regio’s en samenwerkingsverbanden als BUCH, waarvan Uitgeest onderdeel uitmaakt.”

Op korte termijn verwacht Sebastiaan Nieuwland met zijn vrouw Daniëlle en twee jonge dochters naar Uitgeest te verhuizen. “Uitgeest stond bovenaan mijn verlanglijstje. Ik zie veel uitdagingen en zal me voor 100 procent inzetten” zo belooft onze toekomstige burgemeester. Sebastiaan Nieuwland zal aanstaande woensdag 16 september om 20.00 uur in de Protestantse Kerk van Uitgeest worden beëdigd en geïnstalleerd. Vanwege de voorzorgsmaatregelen rondom corona wordt het een sobere besloten gebeurtenis.

Lees volgende week een exclusief interview met onze burgemeester in deze krant.

Tekst: Anita Webbe

Meer berichten