ZM De Koning.
ZM De Koning. (Foto: © RVD - Martijn Beekman)

Prinsjesdag voor publiek alleen te volgen via televisie

UITGEEST- Het programma van Prinsjesdag 2020, de start van het nieuwe werkjaar van de regering, verloopt anders dan in vorige jaren. Dit komt door maatregelen tegen het coronavirus. De rijtoer in de Glazen Koets gaat niet door. De Koning leest de Troonrede voor in de Grote Kerk. Verder is minder militair ceremonieel bij de Grote Kerk. En geen balkonscène bij Paleis Noordeinde. Het Binnenhof is afgesloten. 

Geen publiek 

Dit jaar is er geen publiek bij Prinsjesdag. Er is hierdoor minder risico op verspreiding van het coronavirus. De gemeente Den Haag vraagt mensen om op Prinsjesdag niet naar Den Haag te komen. In plaats daarvan is de ceremonie op televisie te volgen.

Geen rijtoer 

De rijtoer van de Koning gaat niet door. In andere jaren rijdt de Koning op Prinsjesdag in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal.

Troonrede in Grote Kerk Den Haag

Koning Willem-Alexander spreekt op Prinsjesdag 2020 de Troonrede uit in de Grote Kerk. In andere jaren gebeurt dit in de Ridderzaal. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. In de Grote Kerk is voldoende ruimte voor de aanwezigen om 1,5 meter afstand te houden. Namens het kabinet zijn alleen de ministers aanwezig. 

Miljoenennota en Rijksbegroting 2021

Na de Verenigde Vergadering in de Grote Kerk biedt de minister van Financiën aan de Tweede Kamer de Miljoenennota en Rijksbegroting 2021 aan. 

Meer berichten