Over twee weken zal de poort van Uitgeest er een stuk mooier uitzien.
Over twee weken zal de poort van Uitgeest er een stuk mooier uitzien. Foto: Margreeth Anema

Omwonenden Meldijk slaken zucht van verlichting: "Eindelijk wordt er iets aan het viaduct gedaan"

Algemeen

UITGEEST - Het was een doorn in het oog van veel omwonenden van de Meldijk, Sluisbuurt en bewoners en horecaondernemers van de Lagendijk: het met afschuwelijke teksten bekladde viaduct onder de A9. "Het is een luguber aanzicht, het geeft een onveilig gevoel," aldus een van de omwonenden.

Maar eindelijk, na bijna vijftig jaar, worden de pilaren van het viaduct schoongemaakt en geschilderd. Op verzoek van de omwonenden kreeg de gemeente toestemming van Rijkswaterstaat om het viaduct op te knappen. De gemeente Uitgeest neemt de kosten voor haar rekening. "Het is heel fijn dat er nu iets gedaan wordt aan het viaduct, het is toch de poort naar de recreatiegebieden en vanaf die kant naar ons mooie dorp," aldus wethouder Cecilia van Weel.

Het schoonmaakwerk wordt uitgevoerd door de specialisten van Hans Weeren B.V.; het schilderwerk wordt verzorgd door Cas Pronk B.V. uit Heemskerk. De twee bedrijven hebben het werk goed op elkaar afgestemd: maandag 10 augustus is de schoonmaakploeg van Hans Weeren begonnen en vanaf dinsdag 11 augustus worden zij bijgestaan door de schilders van Cas Pronk, die ieder schoongemaakt stuk gelijk van een nieuwe verflaag voorzien. Op deze manier verwachten zij de klus na twee weken geklaard te hebben.

Om de werklieden op een veilige manier hun gang te laten gaan is er een weghelft afgezet. Tijdens het interview blijkt dat dit voor lastige situaties zorgt: fietsers en voertuigen moeten even op elkaar wachten maar in de praktijk gebeurt dit niet en is het passen en meten voor het verkeer. Dit is dan ook een van de redenen waarom het schoonmaken van het geluidsscherm langs de A9 nog niet gepland staat. "Dan moet daar een deel van de snelweg afgezet worden en dit leidt natuurlijk tot een nog groter oponthoud in het verkeer," aldus een van de medewerkers.

Inmiddels is er een 'proefstukje' gedaan en het zag er prachtig uit, maar het stuk was binnen twee dagen alweer beklad met graffiti. "Daarom hebben wij als omwonenden gevraagd of wij een paar potten verf mogen hebben zodat wij iedere keer dat dit voorkomt het stuk gelijk over kunnen schilderen," vertelt een van de bewoners. De buurt is vastbesloten om het viaduct in de toekomst netjes te houden.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 14 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 18 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 20 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant