Sara met twee kindjes die op de camping verblijven.
Sara met twee kindjes die op de camping verblijven. (Foto: aangeleverd)

Seizoenswerk in Frankrijk: Sara doet het

LA FRANCE - Terwijl ik dit schrijf, zo onder het Franse zonnetje, besef ik weer hoe blij ik ben dat ik hier voor zeven weken woon en werk. Bijna een jaar geleden solliciteerde ik bij het bedrijf TeamAnimation voor de vakantiebaan animatrice op een camping in Frankrijk. In maart werden alle animators die deze zomer aan de slag gaan op campings uitgenodigd voor een trainingsweekend, waar je wordt klaargestoomd voor het werk en je ontzettend veel leuke mensen ontmoet. Vanaf dat weekend wist ik het helemaal zeker: animatiewerk is écht wat voor mij! Werken met kinderen op een camping voor bijna twee maanden, nieuwe mensen ontmoeten en de Franse cultuur leren kennen, ik had geen reden om het niet te doen.

Momenteel werk ik alweer drie weken op camping Viglamo, in Zuid-Frankrijk. De camping is hartstikke mooi: de gasten verblijven in gloednieuwe lodges en de ligging – direct aan het strand – is perfect. Elke dag is het rond de 25 tot 30 graden met een lekker briesje. Ik heb het dus zeker getroffen qua camping. Als je solliciteert voor TeamAnimation, weet je nog niet op welke camping je terechtkomt. Vorig jaar oktober heb ik samen met een vriendin gesolliciteerd. Ik heb als kind altijd al gekampeerd op campings in Frankrijk, Duitsland en Italië, waar ik met veel plezier meedeed aan de activiteiten van de verschillende animatieteams. Zelfs op mijn veertiende kon ik mezelf er niet van weerhouden om nog mee te doen met de minidisco, terwijl deze eigenlijk bestemd was voor kinderen tot twaalf jaar. Momenteel studeer ik Communicatie in Amsterdam en ben ik veel achter mijn laptop te vinden. Met animatiewerk ben je de hele zomer bezig in de buitenlucht, leer je heel goed hoe je met kinderen werkt en ben je bezig met je talen. Allerlei redenen voor mij om naar Frankrijk te vertrekken.

Van levend stratego naar poolparty´s
Het is ook een raar idee dat ik vier weken geleden nog niet wist op welke camping ik terecht zou komen, en hier nu al drie weken zit. Eerst zou ik samen met een vriendin op een andere camping werken, maar door omstandigheden zijn we allebei op het laatste moment op een andere camping geplaatst. Op maandag hoorde ik dat ik hier zou komen te werken, en op donderdag vertrok ik in mijn eentje met de trein naar Frankrijk. Het engste, spontaanste, maar ook het leukste wat ik ooit heb gedaan. En sinds de drie weken dat ik hier ben, heb ik al ontzettend veel lieve kinderen ontmoet en heel veel geleerd. Ik werk hier zes dagen in de week, samen met een gezellige collega waar ik het erg goed mee kan vinden. Op een werkdag beginnen we altijd met de miniclub, waar we gaan knutselen met de kinderen. Vanwege het coronavirus dragen we mondkapjes, omdat je moeilijk afstand kunt houden tot de kinderen tijdens het helpen. Bloedheet, maar safety first. ’s Middags organiseren we een spel en ’s avonds is er vaak minidisco of splashdance. Soms organiseren we nog een show of een ander groot spel. Zo hebben we een gezellige pizzaparty op het strand georganiseerd, levend stratego gespeeld en genoten van meerdere poolparty’s.

Voorgesneden groenten
Naast al deze leuke dingen, zijn er ook mindere dingen aan mijn avontuur. Zo heb ik soms best veel last van heimwee naar huis, naar Uitgeest. Ik heb altijd in Uitgeest gewoond, en ben nooit langer weggeweest dan twee weken. Het is dan ook best lastig om familie en vrienden te moeten missen voor zo’n lange tijd. O ja, en voorgesneden groenten, want die heb je niet in Frankrijk.

Tekst: Sara van den Nieuwendijk

Meer berichten