Jongeren met de bomenkap op de achtergrond.
Jongeren met de bomenkap op de achtergrond. (Foto: aangeleverd)

Anne Cappendijk wint Antoine Gerrits Award 2020

Door: Monique Teeling

UITGEEST - Je bent 17 jaar, doet vwo 5 en tekent graag. Dat lijkt niet bijzonder maar in het geval van Anne Cappendijk uit Uitgeest ligt dat toch net even anders. Zij won namelijk op 2 juli de Antoine Gerrits Award 2020 met het werk 'Too little too late'.

Tekenen deed Anne al langer maar toen zij aan Kunstbende meedeed, een wedstrijd waaraan jongeren in verschillende kunstcategorieën kunnen deelnemen, werd het zaadje geplant. Hiervoor ontwierp zij een kaart met een poppetje in bepaalde stijl die zij later uitwerkte in het kunstwerk waarmee zij de Award zou winnen. Anne: "Eerst maakte ik één tekening maar toen ik door de coronacrisis thuis zat, heb ik een serie van drie gemaakt. Met het eerste werk was ik ongeveer twintig uur bezig. De werken zijn iets groter dan A3-formaat en zijn met speciale verfstiften gemaakt om de graffitistijl te benaderen.

Het eerste werk verbeeldt een skatepark waar jongeren het milieu enigszins vergeten, met op de achtergrond fabrieken en de vervuiling. De boodschap is dat wij als jongeren wel iets aan vervuiling doen maar niet genoeg. Op het tweede werk zien we jongeren eten en drinken met op de achtergrond de bomenkap met als boodschap dat wij pas iets doen als we de consequenties merken. Het derde werk is gebaseerd op de coronacrisis met hamsteren, sport op 1,5 meter afstand en bedrijven die stilliggen." Anne wilde hiermee een motivatie meegeven voor het behoud van de wereld. Anne: "Ruth van Nes, docente Art & Design van het Bonhoeffer, dacht dat ik een kans maakte dus ik stuurde alles in. "Uit het winnen van de Award blijkt dat de bedoeling van deze Uitgeestse kunstenares is overgekomen.

Eerst mocht heel Nederland stemmen op de vijf diverse inzendingen en vervolgens boog een vijfkoppige jury zich hierover, kijkend naar de kracht, creativiteit en originaliteit van de werken. Belangrijk was ook de presentatie en de gebruikte techniek. Het juryrapport vermeldde dat Anne de jury verraste met een overdadige, kleurrijk getekende wereld van speelse figuren en vormen. Een rijke stripillustratie waar steeds iets nieuws in te ontdekken valt. De thema's klimaatzorgen, coronavirus en globalisering tonen de zorg van Anne over hoe er met de wereld wordt omgegaan. Door vormentaal en kleurgebruik wordt het niet zwaar en verleidt Anne de kijker om verder te kijken en denken dan zijn neus lang is. Alles klopt bij elkaar. Op YouTube staat de spannende bekendmaking en is de oprecht verraste Anne te zien die totaal niet had verwacht te zullen winnen want "ik vond de anderen zo goed!" Met een Award, € 500 en een daverend juryrapport heeft zij een portfolio om straks aan te kloppen bij een creatieve opleiding. Onthoud haar... Anne Cappendijk.

Meer berichten