Anneke met een aantal leerlingen voor het prachtige kunstwerk van de kinderen uit groep 5.
Anneke met een aantal leerlingen voor het prachtige kunstwerk van de kinderen uit groep 5. Foto: aangeleverd

Juf Anneke neemt afscheid "Ik heb lang mogen meewerken aan onze toekomst"

Algemeen

UITGEEST -  Op woensdag 1 juli nam directeur Anneke van Overmeeren afscheid van basisschool de Vrijburg. Ze heeft lang in het onderwijs gewerkt dus daarom blikken we terug op haar carriere. 

In augustus 1974 startte Anneke van Overmeeren als kleuterleidster in Driehuis. Vanaf de eerste dag werkte zij mee aan veranderingen om het onderwijs uitdagend en kindgericht aan te sturen. Vooral de integratie vond zij belangrijk: eerst de samenvoeging van de kleuterschool en lagere school tot de basisschool en nu de integratie van het onderwijs in de zogenaamde 'kindcentra'. Anneke heeft altijd met plezier gewerkt en samengewerkt met collega’s, haar team, de leerlingen en natuurlijk met de ouders.

Als ik er geen plezier in heb dan stop ik

In 1985 nam zij afscheid in Driehuis en begon als leerkracht op de scholen van het schoolbestuur van Heemskerk. Na tien jaar werden de katholieke scholen in Castricum, Uitgeest en Heemskerk samengevoegd tot Stichting Tabijn door de inzet van de toenmalige voorzitters van de schoolbesturen, Herman Tervoort, Jan Bruggeman, Jo Wienen en Ton Goossens. Die laatste zorgde dat Anneke de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad mocht realiseren en hier voorzitter van werd. In 1998 werd zij door Ton Goossens gevraagd om interim-directeur te worden van basisschool De Binnenmeer omdat directeur Els Vonk tijdelijk afwezig was. "Ik dacht: als ik merk dat ik er geen plezier in heb dan stop ik gewoon, maar het pakte goed uit." Daarna werkte ze tien jaar op een school in Castricum waarna zij in 2011 directeur werd van basisschool De Vrijburg. Terug in het mooie dorp Uitgeest.

Een leven lang leren
"Ik vind creatieve ontwikkeling en ontdekkend leren heel belangrijk voor kinderen, zij moeten hun leven lang plezier houden in leren en het is onze taak om daarvoor te zorgen. Leren en ontwikkelen is leuk, noodzakelijk en hoort erbij," aldus Anneke. Een van de mooiste momenten in haar carrière op De Vrijburg is de realisatie van het kunstwerk van groep 5 dat nu als eyecatcher aan de voorzijde van de school hangt. "De ontwikkeling van ieder kind en het ontplooien van talent staat voor mij centraal. In het rapport van mijn kleinzoon van 7 staat bijvoorbeeld dat hij creatief is en dromerig. Ik ben dan nieuwsgierig wat er wordt bedacht om zijn dromerigheid en creativiteit meer ruimte te geven. Wat als het wordt gezien als talent? Ik zou zijn dromerigheid inzetten tijdens zijn leerproces en hierover een gesprek met hem voeren."

'Samen is meer'
Anneke houdt van verandering in de zin van verbetering en vernieuwing. De volgende verandering in onderwijsland Uitgeest staat op stapel: binnenkort wordt gestart met de bouw van de locatie waarin basisscholen De Molenhoek en De Vrijburg zullen fuseren. Later volgt er een nieuw of vernieuwd gebouw voor De Binnenmeer. Aram Louman van basisschool De Molenhoek zal op De Vrijburg de scepter gaan zwaaien. Binnenkort wordt er een nieuwe naam bekendgemaakt voor de twee gebouwen. "We moeten ons realiseren dat veranderingen noodzakelijk zijn. Er is in de loop van de tijd al zoveel veranderd, in de goede zin van het woord. We moeten vooruitkijken in plaats van achteruit, is mijn motto," vertelt Anneke. De samenvoeging is volgens Anneke een mooie kans voor Uitgeest. De slogan 'Samen is meer' werd al in de eerdere samenvoeging van de besturen gebruikt en maakt nu in Uitgeest voor Anneke de cirkel rond.

"Ik zeg altijd tegen mijn team: realiseer je dat de kinderen van nu straks beslissingen nemen voor en over ons. Ik ben er heel trots op dat ik zo lang heb mogen meewerken aan onze toekomst," aldus Anneke. "Dit zou nooit gelukt zijn zonder mijn collega's, het ijzersterke team van basisschool De Vrijburg," benadrukt zij tot besluit.

Tekst: Margreeth Anema

Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 1 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 4 uur geleden
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 21 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten gisteren 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Digitale krant