Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. (Foto: aangeleverd)
Dirk Jan van Wijk

Over buiten

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Ik heb mijn zomervakantie al achter de rug. Door de prachtige weersomstandigheden konden mijn vrouw en ik vrijwel voortdurend buiten zijn. Dat was niet alleen heerlijk, maar ook erg goed voor onze gezondheid.

Ik ben er dan ook erg blij mee dat onze regering vorige week de coronamaatregelen verder heeft versoepeld en ons vooral buitenshuis veel mogelijkheden heeft gegeven om de zomer in vrijheid door te brengen. Vanwege onze gezondheid zouden we eigenlijk allemaal buitenmensen moeten zijn. Of, anders gezegd, we zouden allemaal een ‘uit-geest’ moeten bezitten.

Coronaveilig
Covid-19 beheerst nog altijd ons dagelijks leven. En nog altijd weten we weinig over besmettingsgevaar en kans op ziek worden. Wel blijkt dat mensen die ernstig ziek zijn geworden (op enkele uitzonderingen na) allemaal binnen besmet zijn geraakt.
Buiten lijkt dus redelijk coronaveilig. En laten we ons gelukkig prijzen: De natuur is ons op dat punt gunstig gezind, het is al maanden prachtig weer! Uitgeesters hebben bovendien het voordeel dat buiten dichtbij is. Ik adviseer je om voor je gezondheid dus zoveel mogelijk buiten te zijn.

Buiten
Je kunt vast vaker de fiets pakken in plaats van de auto. En wat vind je van het idee om de pauzes op je werk buiten door te brengen? En je kunt ook buiten vergaderen.
Het is ’s avonds lekker lang licht, dus blijf in de tuin zitten, ga naar het park of het strand of maak een wandeling!
En ten slotte kun je ook binnen een soort buiten creëren door de ramen tegen elkaar open te zetten in plaats van de airco aan.

Voordelen
Behalve bescherming tegen corona heeft veel buiten zijn nog meer voordelen: Het verbetert de stemming, er ontstaat rust in je hoofd en daardoor vaak eerder inspiratie. Bovendien motiveert buiten zijn sneller tot bewegen en daar zal je lijf je dankbaar voor zijn. En ook verbetert buitenlucht je weerstand tegen allerlei andere infectieziekten.

Bedekken
Huidartsen wijzen ons elk jaar weer op het risico van huidschade en huidkanker door blootstelling van de huid aan de zon. Daarnaast verheugen allerlei prikbeesten en zijderupsen zich op jouw blote huid. Er lijkt dus ook iets voor te zeggen om je huid te bedekken. Maar profiteer je dan nog van de voordelen van buiten? Het goede nieuws is: ja! Alle genoemde voordelen heb je ook wanneer je je huid bedekt met kleding. Het beste is dan wel dat dit luchtige katoenen kleding is, omdat die optimaal ventileert.

Zonnebrand
Uiteraard kun je je huid ook beschermen met zonnebrandcrème. Bedenk echter dat die altijd maar gedeeltelijk en tijdelijk helpt en (vooral bij een hoge beschermingsfactor) allerlei giftige stoffen bevat. Een gebruinde huid mag dan wel ‘ge-zond’ (= door de zon gebakken) lijken, maar is dus eigenlijk niet gezond (= goed voor je huid). Je zou dus kunnen zeggen dat bleek het ‘nieuwe gezond’ is!

Heet
Hoe kun je je dan verder het beste wapenen tegen de hitte (zoals we die de afgelopen week hadden), wanneer je jouw huid met ventilerende kleding hebt bedekt? Zoek vooral de schaduw op tijdens het heetst van de dag. En drink voldoende water, zodat je lichaam vocht genoeg heeft om te kunnen zweten en daardoor af te koelen. Een bedekt hoofd voorkomt een zonnesteek en voldoende drinken voorkomt een hittestuwing. Bedenk echter wel dat koffie en alcohol juist vocht afdrijven en daarom minder geschikt zijn voor dit doel. En voel je jezelf slap worden, neem dan een beker bouillon, want dan heb je wellicht te veel zout verloren bij het zweten.

Bleke buitenbeentjes
‘Bleekscheten’ en ‘buitenbeentjes’ hebben een negatief imago, maar na deze column zul je begrijpen dat je voor je gezondheid het best een ‘bleek buitenbeentje' (= iemand die veel buiten wandelt met bedekte huid) kunt zijn.

Ik wens je een fijne en gezonde zomer!

Meer berichten