Afbeelding
Foto: aangeleverd

Gemeente Uitgeest tekent overeenkomst met Steenbreek

Algemeen

UITGEEST- Op 24 juni ondertekenden wethouder Cecilia van Weel van de gemeente Uitgeest en Henk Jense van Stichting Steenbreek de overeenkomst waarin de gemeente zich aansluit bij de landelijke publiekscampagne van de stichting. Doel is dat beide partijen zich samen in zullen zetten voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving van mens en dier in zowel de openbare ruimte als in de privé tuin. Ruim 140 Nederlandse gemeenten, vier waterschappen en zes provincies doen al mee aan deze publiekscampagne. De ondertekening vond plaats in de tuin van Jos Rood die een mooi voorbeeld blijft.

Op naar een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving 

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien en perioden van hitte en droogte. De gemeente zet zich in om het openbare terrein klimaatbestendig te maken. Versteende tuinen zijn slecht bestand tegen die nieuwe weersomstandigheden. Het regenwater kan zijn weg naar de ondergrond niet vinden, waardoor wateroverlast ontstaan. In de zomer loopt de temperatuur in een versteende tuin daarnaast snel op. Door stenen te vervangen door planten daalt de temperatuur in de tuin in een hete periode flink en zorgen hevige buien minder snel voor wateroverlast. Aanpassingen aan het klimaat moeten we met elkaar doen. Dus laten we samen het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving voor zowel mens als dier!

Tijd voor actie 

De gemeente en de dorpsraad gaan deze uitdating aan. De gemeente verbindt zich de komende twee jaar actief aan de campagne van Stichting Steenbreek. Wethouder Cecilia van Weel en Henk Jense van Stichting Steenbreek ondertekende daartoe de overeenkomst. Wethouder Cecilia van Weel: “Samen met de bewoners werken aan een groene en klimaatbestendige Koog”‘. De dorpsraad gaat met een werkgroep nader invulling geven aan de uitvoering.

Met wat tips zelf aan de slag 

Hoe ziet uw tuin er eigenlijk uit? Een paar tips om zelf alvast aan de slag te gaan. Vang het regenwater op om uw tuin te wateren te geven en haal zoveel mogelijk tegels uit de tuin. Een leuke mogelijkheid is om een moestuin aan te leggen. Kies in ieder geval gemakkelijke planten en trek dieren naar de tuin. Misschien is het ook wel mogelijk om een plat dak groen te maken.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 2 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 6 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 8 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 22 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant