Han Thesing, Hans Walrave en  Zafer Akbulak.
Han Thesing, Hans Walrave en Zafer Akbulak. (Foto: Ger Bus)

Het Veteranenplantsoen Een eerbetoon en een plek van bezinning

UITGEEST - Zaterdag 20 juni op veteranendag werd om 12.00 uur het Veteranenplantsoen naast boekhandel Schuyt officieel geopend. Als derde gemeente in Nederland kreeg Uitgeest een Veteranenplantsoen en het Veteranencomité is er dan ook trots op. Burgemeester Gerrit Goedhart verrichtte de opening onder toeziend oog van gedeputeerde Jeroen Olthof.

Het Veteranenplantsoen is een initiatief van Het Nationaal Comité Veteranendag. Vorig jaar deden zij al een oproep aan de gemeenten om witte anjerperkjes te realiseren als blijk van waardering voor onze veteranen. Uitgeest Lokaal pakte het plan op en diende een motie in om het Veteranenplantsoen te verwezenlijken. Deze werd unaniem aangenomen. "We vroegen om een plek van drie tot vier vierkante meter, we krijgen nu bijna twintig vierkante meter," vertelt een van de initiatiefnemers enthousiast.

Het plantsoen is beplant met witte anjers. Deze bloem staat symbool voor verzet, en voor respect en waardering voor veteranen. Het Veteranenplantsoen wordt gezien als een eerbetoon aan alle veteranen die zich geheel belangeloos hebben ingezet voor de doelen die de Nederlandse staat stelt. Daarmee bedoelen de initiatiefnemers niet alleen de vrede in Nederland, maar ook die buiten onze landsgrenzen. Ook is het een eerbetoon aan alle militairen die tijdens de missies zijn gevallen.

"De benaming 'Wit anjerperkje' dekt de lading niet dus noemen wij het in Uitgeest een Veteranenplantsoen," aldus Dannij van der Sluijs. Zelf is hij op uitzending geweest naar Bosnië met SFOR11 in 2001-2002. In Bosnië zorgde hij voor voeding in het kamp in Banja Luka, de hoofdstad van Bosnië.

Dannij en de mede-initiatiefnemers hopen dat veteranen, maar ook burgers, af en toe even plaatsnemen in het Veteranenplantsoen. Gewoon om even te bezinnen of om een praatje met elkaar te maken.

Meer berichten