Bas Weeren met zijn aardbeienstalletje op de Meldijk.
Bas Weeren met zijn aardbeienstalletje op de Meldijk. (Foto: aangeleverd)

13-jarige aardbeienkoning doet goede zaken aan Meldijk

Door: Margreeth Anema

UITGEEST- De 13-jarige Uitgeester Aardbeienkoning Bas Weeren staat tijdens het aardbeienseizoen iedere zaterdag met dit overheerlijke zomerfruit aan de Meldijk. Mensen uit de hele omgeving weten hem te vinden om een paar doosjes van die heerlijke zoete aardbeien te kopen, menigeen fietst er graag een rondje voor om.

Mevrouw Burger van de voormalige plaatselijke groenteboer, die vroeger met aardbeien stond, stopte hiermee in 2018. Vorig jaar tijdens paaszaterdag, tevens de start van het aardbeienseizoen, stuurde de opa van Bas hem een berichtje: ‘Het is mooi weer, waarom ga jij niet met aardbeien staan? ‘ Bas vond het een leuk idee en binnen een uurtje kwam opa de aardbeien brengen. Samen stalden ze de aardbeien uit in een rek tegen de gevel van de voormalige tabakswinkel van Gré van der Eng.

Jong geleerd..

Bas komt uit een echte groente & fruit familie. Vanaf het moment dat hij kon tellen hielp Bas al graag op de markt bij de groente- en fruitkraam van zijn oom. Als hij er zin in had ventte hij met het heerlijkste fruit langs de deuren. Het ondernemen zat er al jong in bij Bas, dat hij uit een echt ondernemersgezin komt zal ongetwijfeld meespelen.

De aardbeien van Bas zijn heerlijk en de service gaat ver: in het zakje vindt je namelijk ook altijd een aardbeienrecept. Bijvoorbeeld tompoezen met aardbeien of een recept om zelf aardbeienijs te maken. “Bas zit vaak uren op zijn kamer te werken”, vertelt vader Hans Weeren. “Hij zoekt de recepten zelf uit en heeft zijn logo zelf ontworpen, vorig jaar besloot hij uit zichzelf over te gaan van plastic tasjes naar papieren zakken”, zo vult vader Hans aan. Moeder Angela vertelt: “Het ondernemen zit echt in hem, maar als hij het morgen niet meer leuk vindt en zegt dat hij ermee stopt dan vinden wij dat natuurlijk ook prima”.

Met je tijd meegaan

“Ik begin altijd om 9.00 uur tot een uur of 15.00 uur. Op Pinksterzaterdag was ik trouwens al om 13.30 uur los”, vertelt de ondernemende Bas glimlachend. De scholier gaat naar de tweede klas van het Bonhoeffer in Castricum en dat rekenen en wiskunde hem goed ligt is vanzelfsprekend. Bas moet binnenkort investeren in een nieuw pinapparaat: “Je moet natuurlijk met je tijd mee gaan en in de huidige tijd is een betaling per pin ook hygiënischer”, aldus de jonge ondernemer. Verder pot hij al zijn zuurverdiende centen op voor later.

Bas wil graag ‘eigen ondernemer’ worden en dat lijkt hem goed te lukken, de jongste ondernemer zijn van Uitgeest is in ieder geval een goed begin. Zijn vader, Hans Weeren, heeft overigens op zijn 22ste ook in de Uitgeester gestaan als ‘jongste ondernemer van Uitgeest’, het bloed kruipt waar het gaan kan.

Meer berichten