Het Uitgeester- en Zwaansmeer (archieffoto).
Het Uitgeester- en Zwaansmeer (archieffoto). Foto: Aimée Kniese

Nieuwe noodverordening per 1 juni van kracht: Verantwoord genieten in het Pinksterweekend

Algemeen

UITGEEST- Maandag 1 juni wordt er om 12.00 uur een nieuwe stap gezet in de versoepeling van de coronamaatregelen. In de veiligheidsregio Kennemerland is vanaf dat moment de nieuwe noodverordening van kracht waarmee de nieuwe maatregelen formeel geregeld zijn. Dat betekent dat op Tweede Pinksterdag vanaf het middaguur onder meer restaurants, cafés, culturele instellingen en bioscopen weer open mogen onder strikte voorwaarden. Iedereen dient zich aan de basisregels te houden: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en volg de hygiëneregels op (zoals: vaak handen wassen).

 ‘Is het ergens te druk? Ga ergens anders heen’

 “De terrassen gaan maandag weer open en met het zonnige weer op komst is het voor veel mensen aantrekkelijk om naar de stad, het strand of naar natuurgebieden te gaan”, aldus voorzitter Marianne Schuurmans van Veiligheidsregio Kennemerland. “Met de nieuwe versoepelingen ligt een nonchalante houding van mensen op de loer ten opzichte van de maatregelen. Toch is het ontzettend belangrijk dat we de maatregelen in acht blijven nemen om het coronavirus onder controle te houden. Dat betekent dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ons gezonde verstand gebruiken. Sámen bestrijden we het coronavirus. Ga dus niet naar trekpleisters en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Is het ergens te druk? Ga ergens anders heen, of kom op een ander tijdstip. Geef hulpdiensten ook altijd de ruimte. Kortom: geniet van het Pinksterweekend, maar doe dat op een verantwoorde manier.” 

Overige nieuwe maatregelen 

Vanaf 1 juni kan iedereen met corona gerelateerde klachten zich laten testen. Aanmelden voor een test verloopt via een landelijk telefoonnummer dat op 1 juni bekendgemaakt wordt door de overheid. Met een groep samen buiten zijn in de openbare ruimte is toegestaan, mits je 1,5 meter afstand houdt (er geldt buiten geen maximale groepsgrootte meer). Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni volgens de normale dienstregeling, maar is bedoeld voor noodzakelijke reizen en het dragen van een mondkapje is voor reizigers verplicht. Scholen in het voortgezet onderwijs gaan op 2 juni weer open en treffen maatregelen om 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen houden. 

Voorwaarden maatregelenversoepeling 

Voor het openen van restaurants, cafés, film-, theater- en concertzalen gelden strikte voorwaarden; binnen geldt een maximum van 30 gasten, bezoekers moeten reserveren, iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden (uitgezonderd van mensen uit hetzelfde huishouden) en vooraf vindt een checkgesprek plaats tussen ondernemer en klant om in te schatten of een bezoek een risico oplevert. Op terrassen geldt geen maximaal aantal personen, mits iedereen 1,5 meter afstand houdt. Voor musea gelden dezelfde zojuist beschreven regels, maar is het maximale aantal bezoekers gebouwafhankelijk. Voor muziekscholen geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden. 

Extra maatregelen bij drukte

 In de veiligheidsregio Kennemerland gelden al langere tijd in verschillende gemeenten (verkeers)maatregelen die van kracht worden op het moment dat er drukte wordt verwacht, zoals het afzetten van wegen of sluiten van parkeerplaatsen. Actuele informatie over de (verkeers)maatregelen delen de gemeenten in Kennemerland via de eigen kanalen: 

Uitgeest Twitter: https://twitter.com/gem_Uitgeest

 Facebook: https://www.facebook.com/gemeenteuitgeest/

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 9 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 13 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 15 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant