Bram, Maya, Kris en Rens
Bram, Maya, Kris en Rens (Foto: Ger Bus)

Popelen om weer te kunnen zwemmen Zwemmers houden zich voorbeeldig aan regels

UITGEEST - Op Hemelvaartsdag opende zwembad De Zien zijn deuren. De verslaggever van de Uitgeester was erbij en maakte onderstaande reportage. 

De 9-jarige Kris, zijn broertje Rens (12), vriendje Bram (13) en vriendin Maya (13) staan te trappelen voor de deur bij de opening van zwembad De Zien. De kinderen onder 12 jaar mogen spelen in het ondiepe bad, waarbij ze geen 1,5 meter afstand in acht hoeven te nemen. De kinderen boven 12 jaar mogen alleen baantjes zwemmen in het diepe bassin. Dit geldt niet voor bovenstaand kwartet: we hebben hier namelijk te maken met echte wedstrijdzwemmers.

Normaal trainen de kinderen zo'n 5 tot 6 keer per week in het Sportfondsenbad in Beverwijk. Helaas is dat al ongeveer twee maanden gesloten en ook de wedstrijden gingen niet door. "Omdat we niet konden zwemmen werden we levende stuiterballen in huis," vertelt Rens. De jongens verwachten dat de eerste banen zwaar zullen zijn: "Het zal koud zijn en we zullen snel verzuren," aldus Kris. "De geur van chloor zal ook wel weer even wennen zijn," vult Maya aan. Maar de blijheid om weer water om je heen te hebben overheerst bij de zwemmertjes.

Kaartjes snel uitverkocht
De kinderen houden zich overigens prima aan de regels, niet alleen in het zwembad maar ook bij binnenkomst. Moeder Wendy geeft haar Bjorne, Jonas en vriendje Maurits af aan de poort. "Ik mag niet mee naar binnen maar ik weet dat er goed toezicht is. Daarbij is een uurtje wel te overzien, zo leren ze zelfstandig te zijn. Ik weet dat ze dit kunnen en heb de regels goed aan ze uitgelegd," vertelt ze terwijl ze nog even achter de jongste aansprint om zijn telefoon aan te pakken. We tellen slechts acht kinderen tot 12 jaar, maar het is dan ook nog vroeg. "Wij moesten wel zo vroeg want de kaartjes voor de latere tijdsloten waren al uitverkocht," aldus Luna, die komt zwemmen met haar vriend Stan.

Protocol uitvoeren megaklus
Tussen alle tijdsloten zit een halfuur pauze, zodat de vrijwilligers tijd hebben om alles te desinfecteren. Tijdens de tijdsloten gaan de hekken op slot; zodoende is het niet erg dat telefoons en andere bezittingen even onbeheerd langs het zwembad liggen. De looprichtingen zijn aangegeven door middel van pijlen en het grote bad is verdeeld in drie divisies: één voor de geoefende zwemmer, één voor de beginner en één voor de gemiddelde zwemmer. "De mannen van de techniek hebben hier de voorgaande vijf dagen nog net niet hun bed neergezet," aldus huismeester Anneke. Er kunnen per tijdslot veertig kinderen tot 12 jaar in het zwembad en dertig volwassenen. "Hé, jij bent zeker nummer dertig? Ik sprak je moeder en ze wilde eigenlijk mee maar ze was net te laat, jij was namelijk de laatste," zegt Anneke tegen een jongeman die ze opvangt bij de poort.

Financieel zwaar seizoen
Waar andere zwembaden, zoals Het Baafje in Heiloo, hebben besloten alleen open te gaan voor abonnementhouders, laat zwembad De Zien de abonnementen deze zomer even voor wat ze zijn. "Je weet namelijk niet hoe het gaat lopen. Mocht er onverhoopt weer een tweede coronagolf komen dan zou het kunnen zijn dat we weer moeten sluiten," aldus Nico, de penningmeester van het bestuur. "Het wordt een zwaar financieel seizoen, onze enige inkomsten zijn de abonnementen en de opbrengst van de kaartverkoop," zo legt hij uit. "We kunnen het seizoen zeker doorkomen maar dit moet niet nog een keer gebeuren."

Het seizoen loopt tot 30 augustus, er zal geen sprake zijn van een verlenging vanwege de late start van het seizoen. Nico schudt zijn hoofd: "Wij gaan gelijk na sluiting de bodem en de wanden van het grote bassin renoveren. Een verlenging zit er zeker niet in."

Meer berichten