Een kunstwerk van Willem Moeselaar in de serie Fissa!
Een kunstwerk van Willem Moeselaar in de serie Fissa! (Foto: Website Willem Moeselaar)

Kunstenaars Genieloods exposeren

Door: Margreeth Anema

UITGEEST- Op maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, presenteren de kunstenaars van de Kunst Genieloods op Busch en Dam 13 (bij Fort aan den Ham) hun werk aan het publiek. De expositie 'De roze bril, ode aan positivo’s' zal positief werk laten zien. De kunstenaars kijken door een roze bril naar de huidige toestand in de wereld en willen daarmee iedereen die dat ook doet een hart onder de riem steken.

In februari streken de kunstenaars neer op dit prachtige plekje aan de rand van Uitgeest. De gemene deler was dat alle kunstenaars 'makers' zijn, dit was ook een wens van Stadsherstel, de eigenaar van Fort aan den Ham.

Willem Moeselaar is graficus, al bijna 45 jaar maakt hij prachtige etsen van waarschuwingstekens in het publieke domein, maar ook van tekens uit de computerwereld. "Dat is namelijk voor mij internationale taal," zo legt hij uit. Hij laat trots zijn atelier zien, het glas in de ramen stamt nog uit 1903. De vloer is er tijdens de renovatie in 2019 uitgehaald om er beton onder te storten. Nadat er ook vloerverwarming was aangelegd werden de originele klinkers teruggeplaatst.

Een vaste plek
Inmiddels zijn alle zes ateliers bezet door kunstenaars die zich gespecialiseerd hebben in verschillende disciplines. De prachtige plek was voor de meeste kunstenaars de doorslaggevende factor om zich in de Genieloods te vestigen, maar ook de vastigheid speelde mee. "Voor kunstenaars zijn de meeste ateliers te duur en als het al goedkoop is dan moet je er soms binnen een maand uit. Dat is mij twee keer overkomen en dat was ik wel zat," aldus Jantine Hos van RAW Elements. Zij maakt bijzondere kunstvoorwerpen van textiel. Een saillant detail is het roze mondkapje waarop de tekst 'love is in the air' is geborduurd. "Er is natuurlijk niet alleen maar een virus in de lucht," glimlacht ze.

De deur van het atelier van kunstschilderes Alice Pool is dicht, op een bordje staat te lezen: 'Nu even niet storen'. Alice is bezig met drie prachtige, grote, kleurrijke schilderijen van bloemen. "Als ik een lijn moet schilderen of ergens overheen moet schilderen waarbij de onderlaag verf nog niet droog mag zijn dan is het beter als er even niemand binnenkomt," zo legt zij uit. Met klassieke muziek op de achtergrond en de prachtige weidse omgeving vindt ze het heerlijk rustig werken in de Genieloods.

Een kort project
Het Tengel-atelier is een projectatelier waar kunstenaars een korte periode kunnen werken. Op dit moment maakt Ingrid Roos gebruik van het atelier. Zij is vormgeefster en maakt minimalistische lichtarmaturen op de grens van kunst en design. Stichting Tengel is een platform waar kunstenaars elkaar kunnen vinden. Aan het einde van het project zal de betreffende kunstenaar zijn werk exposeren. Daarna is het voor een nieuwe kunstenaar mogelijk om te werken aan een project.

Coronaproof
De expositie zal volledig coronaproof plaatsvinden. "We overwegen bijvoorbeeld om van het atelier aan de kopse kant een soort grote kijkdoos te maken zodat het publiek niet hoeft binnen te komen," vertelt Willem. De afzonderlijke ateliers zijn ook toegankelijk, mits mensen niet met een te grote groep komen, want de 1,5 meter afstand zal in acht genomen moeten worden. Meer informatie over de expositie is te vinden op de website: kunstgenieloods.nl.

Meer berichten