Louis Mijnen.
Louis Mijnen. Foto: aangeleverd

Gezagvoerder in tijden van corona “Voor corona nog geen protocol”

Algemeen

Door: Margreeth Anema

UITGEEST - Louis Mijnen (39), die zijn jeugd doorbracht in Uitgeest, had maar één droom: hij wilde piloot worden. Na jaren studeren met een omweg via de hts waar hij afstudeerde in luchtvaarttechnologie, maakte hij via de KLM Flight Academy zijn droom werkelijkheid. Inmiddels vliegt hij al 13 jaar fulltime, waarvan de laatste anderhalf jaar als gezagvoerder op een Boeing 737. Ook is hij een van de 20 testvliegers van zijn werkgever en is hij actief in de pilotenvakbond VNV.

Sinds 20 maart houden de vliegtuigmaatschappijen hun toestellen aan de grond in verband met de corona-uitbraak. Eén keer eerder kwam dit voor: tijdens een vulkaanuitbarsting in IJsland. Toevallig vond de eerste uitbarsting van die vulkaan ook op 20 maart plaats, in 2010. De tweede uitbarsting, op 14 april, veroorzaakte een grote aswolk richting Noordwest-Europa, waardoor het luchtruim tijdelijk werd gesloten, maar niet zo langdurig als nu het geval is.

Testvluchten
Het doel van een testvlucht is om er zeker van te zijn dat het toestel na (groot) onderhoud veilig ingezet kan worden. Tijdens een dergelijke vlucht worden de parameters van een normale vlucht overschreden om zeker te zijn dat het toestel tijdens commerciële vluchten volledig veilig is. Dit gebeurt volgens een door Boeing vastgestelde, strikte procedure. “Het is fantastisch om de grenzen te mogen opzoeken van het vliegtuig: harder vliegen dan normaal om te kijken of het vliegtuig stabiel blijft, diverse systemen uitschakelen om te kijken of de back-up goed werkt of bijvoorbeeld de stuurbekrachtiging even uitzetten in de lucht,” vertelt de gepassioneerde piloot. Daarbij vertelt hij gelijk dat het niet heel veel risico met zich meebrengt omdat alle systemen in een vliegtuig dubbel of driedubbel zijn uitgevoerd: “Zelfs zonder motoren zou je in een zweefvlucht kunnen landen,” zo legt hij uit.

Vermoedelijke besmetting
“Als piloot wordt je overal op getraind en vrijwel alle mogelijke procedures bij noodsituaties staan uitgebreid beschreven in de handboeken, maar voor een vermoedelijke coronabesmetting aan boord bestond nog geen protocol,” aldus de gezagvoerder. Toch kreeg hij er op een van zijn laatste vluchten vanuit Spanje mee te maken. De purser vermoedde een coronabesmetting bij een van de passagiers. De purser meldde het bij gezagvoerder Mijnen die een lastige beslissing moest nemen in het belang van de veiligheid van zijn passagiers en de crew.

De afloop hiervan leest u morgen op onze website en Facebookpagina om 16.00 uur. 

Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 2 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 uur geleden
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld gisteren
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank gisteren 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 20 apr, 10:00
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 19 apr, 16:00
Digitale krant