De Eikenprocessierups
De Eikenprocessierups (Foto: ter illustratie. )

Wat te doen bij de eikenprocessierups?

UITGEEST - De gemeente vraagt iedereen om de aanwezigheid van de eikenprocessierups in een boom bij de gemeente te melden: hou vooral afstand en probeer het nest niet zelf te verwijderen! 

Wanneer en hoe kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen?

Van ongeveer half mei tot half augustus kan een nest met eikenprocessierupsen in eikenbomen voor ongemak zorgen. De rupsen krijgen brandharen als ze in het vierde larvestadium zitten. Elke eikenprocessierups heeft in dit stadium rond de 700.000 brandharen. Deze haren komen door de wind in de lucht op mensen en dieren. De hoeveelheid blad aan de eik bepaalt de ontwikkeling van de rups. Vooral op eiken die vol in blad staan, zijn rupsen in het vierde larvestadium te vinden. De meeste overlast wordt in juni verwacht. Meer informatie kunt u vinden op het kennisplatform processierups.

Klachten?

Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Bij dergelijke klachten is het raadzaam contact te zoeken met uw huisarts. Daarom is het altijd beter om de rups te vermijden, indien mogelijk. 

Wat doet de gemeente? En wat vragen we u?

Gaat het om een rups in een boom op openbare gemeentegrond, dan vragen we u melding te maken. Dan zorgen wij ervoor dat het nest met rupsen zo snel mogelijk weggehaald wodt. Voor een boom in eigen tuin vragen we u ook om de gemeente te bellen met de vraag het nest weg te halen.Gaat het om een rups in een boom op een terrein van natuurbeheerders (Staatsbosbeheer of PWN), dan zorgen zij zelf voor bestrijding van de rups, maar we vragen we u wel dit aan ons te melden, zodat wij de melding aan betreffende terreineigenaar of –beheerder kunnen doorgeven.Als preventieve maatregel om rups te bestrijden, maait de gemeente minder rondom de eikenbomen. In dit hoge gras zitten andere insecten die vijand zijn van de rups. 

Melding maken

Maak online een melding via fixi (deze app kunt u downloaden via Play Store google of App store Itunes).

Meer berichten