Afbeelding
Foto: Sara van den Nieuwendijk

Duurzame energie voor een aardgasvrij Uitgeest

Algemeen

UITGEEST - De gemeente Uitgeest gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om met warmte uit oppervlaktewater de wijken Oude Dorp en De Koog te verwarmen. Hiermee kunnen huizen op een duurzame manier verwarmd worden. In het onderzoek worden de kosten voor de aanleg van een warmtenet berekend, maar er wordt ook gekeken naar andere alternatieve, duurzame warmtebronnen. Het onderzoek is mogelijk gemaakt met een subsidie van de Provincie Noord-Holland.

Oude Dorp en De Koog aardgasvrij
Uitgeest heeft als een van de eerste gemeenten in Noord-Holland eind 2019 al een zogenaamde Transitievisie Warmte Uitgeest (TVW) vastgesteld. “Hierin geeft de raad onder andere aan welke wijken we als eerste willen gaan voorbereiden op aardgasvrij wonen. Uit een eerste verkenning zijn de wijken het Oude Dorp en De Koog aangewezen als zogenaamde 'startwijken'," aldus wethouder Jelle Brouwer. “Er is voor deze wijken gekozen omdat voor het verwarmen van huizen met oppervlaktewater, veel water in de nabije omgeving nodig is. En dat is er in het Oude Dorp en De Koog relatief veel.”

Nederland van het aardgas af
De TVW is een van de opdrachten uit de Nederlandse uitwerking van het Klimaatakkoord. Een van de doelen uit het akkoord is dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Dat betekent dat huizen beter geïsoleerd moeten worden en gebruik gaan maken van duurzame warmte en elektriciteit. De eerste stap is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Wethouder Brouwer: “Het is nu aan gemeenten om inwoners te helpen tussen nu en 2050 over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen."

Nauwe samenwerking partners
De gemeente Uitgeest heeft de subsidie eind maart toegekend gekregen van de Provincie Noord-Holland. Verder werkt de gemeente Uitgeest in dit project nauw samen met o.a. Duurzame Energie Uitgeest Coöperatie (DUEC), Kennemer Wonen, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en HVC. De Omgevingsdienst IJmond begeleidt het project namens de gemeente. Hoewel er door de coronamaatregelen geen fysieke bijeenkomsten mogelijk zijn, start de gemeente nog dit jaar een intensief participatietraject om bewoners nog meer te betrekken bij alle opties en mogelijkheden voor een aardgasvrij Uitgeest.

Informatie
Meer weten? De Transitievisie Warmte van de gemeente Uitgeest is te vinden op www.uitgeest.nl. Zoek dan op ‘duurzaamheid en energiebesparing’. Kijk ook op https://www.iedereendoetwat.nl of www.odijmond.nl/projecten/aardgasvrij

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 9 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 13 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 15 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant