De school in betere tijden: Ad Corten samen met enkele onderwijzers en leerlingen voor een van de twee scholen van de Stichting SVM.
De school in betere tijden: Ad Corten samen met enkele onderwijzers en leerlingen voor een van de twee scholen van de Stichting SVM. (Foto: aangeleverd)

Scholenproject Mauritanië ligt ook stil door corona

UITGEEST - "Nu onze aandacht in deze tijd helemaal in beslag genomen wordt door de coronacrisis in ons eigen land, vergeten we dat elders in de wereld mensen voor nog veel grotere problemen staan," aldus Ad Corten van de Stichting Scholen voor Mauritanië (SVM).

De stichting staat vanuit Uitgeest rechtstreeks in contact met een onderwijsproject in het Afrikaanse land Mauritanië. Dit is een van de armste landen in Afrika, en het zit vanwege de corona-epidemie helemaal op slot. De twee scholen van de SVM, die in 500 leerlingen tellen, zijn al sinds medio maart op last van de overheid gesloten, en er is weinig hoop op dat ze nog vóór de zomervakantie weer geopend kunnen worden. De 20 leerkrachten zijn van de ene dag op de andere zonder inkomsten komen te zitten, en voor hen is het nu hongerlijden.

Computercursussen
"Lesgeven via het internet is onmogelijk omdat de leerlingen thuis geen computer hebben," zegt Corten. "In plaats daarvan maken de onderwijzers nu stencils met opdrachten die de kinderen thuis moeten maken. Daarvoor moeten we een betere kopieermachine hebben en natuurlijk veel papier. Verder wil de school computercursussen voor volwassenen gaan organiseren in de leegstaande klaslokalen. Daar moeten we natuurlijk wel voldoende computers voor hebben. Onze stichting heeft in het verleden al veel gebruikte computers naar de school gestuurd, maar de meeste daarvan zijn intussen totaal versleten. Alleen vier computers die we vorig jaar gekregen hebben van rederij Vrolijk, functioneren nog. Om een computercursus te kunnen geven, heeft de school nog minstens zes extra computers nodig. Opsturen van gebruikte computers vanuit Nederland is op dit moment onmogelijk, en we zoeken daarom naar financiële middelen om de computers ter plaatse te kunnen aanschaffen."

Propaganda
Met deze activiteiten hoopt de stichting de scholen (en de onderwijzers) de komende maanden in leven te houden zodat ze na de zomervakantie de zaak weer kunnen opstarten. "Het schoolproject vormt een waardevolle brug tussen Uitgeest en Mauritanië. Door kinderen daarginds een schoolopleiding te geven, krijgen ze kans op een beter bestaan en zijn ze minder vatbaar voor radicale ideeën. In Mauritanië is iedereen moslim, en er wordt met geld vanuit de Golfstaten stevig propaganda gevoerd tegen het westen. Door projecten als het onze laten we zien dat niet alle mensen in Europa zo slecht zijn als sommige imams beweren," aldus Corten.

Informatie
Meer informatie over het scholenproject in Mauritanië is te vinden op de website van de stichting: www.scholenvoormauritanie.nl. Giften aan de stichting zijn welkom op rekeningnummer
NL69 ABNA 0537706887 t.n.v. Stichting Scholen voor Mauritanië. De stichting zoekt ook nog mensen die kunnen meehelpen bij het geven van voorlichting en het organiseren van tentoonstellingen.

Meer berichten