'Reflection'.
'Reflection'. (Foto: Anneke Mijnen)

Drie Uitgeesters in jaarboek Nederlandse Fotobond

'Reflection' door Anneke Mijnen
Anneke Mijnen maakte de foto in een oud bedrijfspand, en zij besloot de foto in te zenden in de categorie 'vrije fotografie'. Anneke houdt van 'urban fotografie', waarbij foto’s worden gemaakt van en in verlaten huizen, gebouwen en fabrieken. Op deze manier creëert de fotograaf vaak een lugubere sfeer. Het was al de derde keer dat ze het prachtige pand mocht fotograferen, waarvan de eerste keer in opdracht van de eigenaar. Ze besloot een laag water in het pand te laten stromen van zo'n 10 centimeter. Daarna wachtte ze op het juiste licht, dat slechts een paar keer per jaar goed valt in het betreffende pand. Hierdoor zie je een prachtige reflectie van de palen in het water.

Anneke begon pas vier jaar geleden met fotografie. Destijds stapte ze de voormalige bibliotheek binnen en zag daar een fotoserie hangen van iemand die aangesloten is bij de fotoclub in Uitgeest: "Het leek me zo'n leuke hobby dat ik eens ging kijken bij de fotoclub. Sindsdien ben ik verslingerd aan fotografie." Nu debuteert de Uitgeestse in het jaarboek van de Nederlandse Fotobond.

'We'll meet again' door Peter de Witte
Peter de Witte maakte deze foto tijdens een fotorace in Rotterdam. Dit is een fotowedstrijd waarbij fotografen tien uur de tijd hebben om drie bij elkaar horende foto's te maken van zes thema's. Deze foto maakte hij voor het thema 'We'll meet again'. Terwijl hij gewapend met zijn fototoestel langs de kade kuierde, waar mensen aan het relaxen waren op grote keien, zag hij ineens dit plaatje. "Alles klopt: ik zag het verband tussen de flatgebouwen en de hoofden van de twee jongens die gezellig zaten te praten op de kei. De wolk erboven lijkt wel een gedachtenwolk en het wit van de wolk past weer bij de witte kleur van de kei. De graffiti op de kei maakt het geheel ook nog stads," aldus Peter.

Peter fotografeert al met tussenpozen vanaf zijn studententijd. Drie jaar geleden werd Peter lid van fotoclub Uitgeest en startte hij weer fanatiek met fotograferen. Het is overigens niet de eerste keer dat zijn werk in het jaarboek verschijnt, In de vorige editie werd hij ook verkozen door de jury.

'Veel garen op zijn klos hebben' door René Bakker
De foto is gemaakt in het Textielmuseum in Tilburg. Je ziet op de foto de draden van het garen die naar het weefgetouw geleid worden. De foto op zich is wat kleur betreft bewerkt en heeft een andere uitstraling dan in werkelijkheid. Dit om de foto een beetje te ‘vervreemden’ waardoor je net niet in één keer ziet wat het voorstelt. "Ik vind het leuk als je twee keer moet kijken om te zien wat het is," aldus René. "Het was een van die momenten dat je ergens langs loopt en getriggerd wordt. Pas in tweede instantie ga je eens goed kijken en zoek je een positie waarvan je denkt, dit is de moeite waard om een goede foto te maken," legt hij uit. "Als je niet getriggerd wordt mis je dus ook niets. Totdat je een foto van een ander ziet, en denkt: die foto had ik ook kunnen maken!" glimlacht René.

René fotografeert al 45 jaar. Hij begon in zijn tienerjaren, hij ontwikkelde en drukte zelf af in de donkere kamer van zijn vader. Toen de kinderen de deur uit waren kocht hij een digitale spiegelreflexcamera en pakte hij het fotograferen weer op. Zijn stijl is misschien meer zichtbaar in de ‘uitstraling’ (c.q. nabewerking) van de foto, dan in de onderwerpen. "Eigenlijk alles wat er te fotograferen valt vind ik leuk, zoals landschappen, macrofotografie en architectuur, met uitzondering van mensen en portretten."

De fotoclub Uitgeest telt zo'n 24 leden in de leeftijd van 30 tot 70 jaar. Volgens Peter is er sprake van een grote diversiteit aan fotografen en iedereen triggert elkaar om een stapje verder te komen in zijn hobby. "Door het bekijken en bekritiseren van elkaars foto’s wordt er, vind ik, veel geleerd," zo vult René aan.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten