Vince en Dani uit groep 5 en 2 van De Wissel hadden er weer zin in maandag.
Vince en Dani uit groep 5 en 2 van De Wissel hadden er weer zin in maandag. Foto: Josine van Tol

Weer naar school....

Algemeen

Door: Josine van Tol

UITGEEST - Vince en Dani uit groep 5 en 2 van De Wissel hadden er maandag wel weer zin in om naar school te gaan. Al vonden ze die weken thuis ook wel erg lekker. Het was mooi weer dus er werd vooral veel buitengespeeld met de kinderen uit de straat en klasgenootjes. Iets wat gelukkig kan volgens de richtlijnen van het RIVM. 

Ook tijdens de thuiswerkweken voorafgaand aan de meivakantie leek het soms een beetje op vakantie! Gelukkig zijn er veel kinderen die aan deze toch ook spannende periode, waarin een bezoek aan opa en oma niet meer mag, voornamelijk fijne herinneringen overhouden. Tijdens het buitenspelen hebben de kinderen het soms over het coronavirus maar vooral andere 'problemen' overheersen in hun gesprekken: wie heeft nou er gewonnen met voetbal? Mag ik na het eten naar buiten? Mogen we morgen wel met water spelen.....?

Het is nog maar kort geleden. Op 16 maart mogen de kinderen opeens niet meer naar school. Papa's en mama's moeten thuis werken, tegelijkertijd hun kinderen begeleiden bij het schoolwerk en hier en daar ontstaat wat chaos door de nieuwe situatie. De Wissel stuurt op afstand de kinderen en ouders bij: papieren werk is opgehaald bij de leerkracht en het contact en ander schoolwerk verloopt verder digitaal. Zo ook contact met klasgenoten: via Zoom kun je iedereen zien en spreken. Voor de kleuters werkt het iets anders: zij werken nog niet uit de boeken! De kleuterjuffen verzinnen de ene na de andere leuke opdracht die thuis uitgevoerd kan worden, er mag gebeld worden met de juffen en er worden zelfs werkjes thuis afgeleverd. De betrokkenheid is groot en de kinderen worden duidelijk gemist. Na een paar weken is iedereen gewend aan de nieuwe situatie.

En nu mogen ze weer. Voor ouders best spannend. We gaan af op de onderzoeken die gedaan zijn. Ergens moeten we weer beginnen en vertrouwen hebben. Op De Wissel zijn de klassen in tweeën gedeeld, elke helft gaat twee dagen per week naar school. Zo zijn de klassen kleiner en is het haalbaar om de afstand te bewaren. De andere dagen werken de kinderen thuis verder aan hun schoolwerk. Waar de kinderen van De Wissel normaal gesproken tussen de middag naar huis gaan of overblijven blijft nu iedereen op school een broodje eten en is de schooldag om 14.00 uur voorbij. Zo wordt voorkomen dat er onnodig veel volwassenen bij elkaar zijn. De juffen van de onderbouw staan buiten op het plein om de kinderen op te vangen omdat de ouders niet mee de school in mogen. Een nieuwe situatie, zo goed mogelijk geregeld, opnieuw wennen. Maar ook hieraan zullen we weer gewend raken!

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 15 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 19 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 21 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant