Afbeelding
Foto: Sara van den Nieuwendijk

Brief van burgemeester Gerrit Goedhart

Algemeen

Beste Uitgeesters,

Na wekenlang thuis zitten, thuis werken, niet sporten en nauwelijks recreëren, is er vorige week gelukkig wat licht en lucht gekomen in de beperkte vrijheid die wij allen de laatste tijd hebben ervaren. Het virus heeft in Uitgeest toegeslagen. Er is in ieder geval één iemand overleden, er is een aantal mensen in het ziekenhuis en op de IC terechtgekomen. Dat laatste klinkt inmiddels misschien minder heftig dan het is: intensieve zorg op de IC betekent, als je het al redt, een hele zware weg terug naar gezondheid. Maar de meesten van ons zijn niet zwaar ziek geweest of mede dankzij de maatregelen helemaal gespaard gebleven. Ik ben dan ook blij om deze week weer te kunnen spreken over “de langzame weg terug”. Over de stappen die wij als Uitgeesters kunnen zetten om langzaamaan weer terug te keren naar ons oude leven. Maar dan in een nieuwe vorm, want met een nieuwe vaste gast, het coronavirus, dat zo maar weer kan opduiken.

De afgelopen twee weken zagen we al volop kinderen in groepsverband samen buiten sporten. Er zijn veel verzoeken bij ons binnengekomen van sportverenigingen die met kinderen buiten weer willen sporten. Deze verzoeken zijn ook gehonoreerd. Gelukkig kunnen vanaf deze week naast de basisscholen en de kinderdagverblijven, ook de mensen met contactberoepen, zoals kappers, rijscholen en nagelstudio’s weer aan de slag. Wel op afspraak, en met de gepaste afstand natuurlijk. En buiten sporten, op afstand, kan weer voor iedereen.

We hebben vorige week ook wat meer langetermijnperspectief gekregen. Daar zijn we blij mee en dat hadden we ook nodig. Degenen die hun bedrijf moesten stilleggen wel het allermeest. De verwachting is dat er in juni, juli en september langzaam meer versoepelingen komen. Bij al die vrijheden geldt echter een grote slag om de arm: als het coronavirus ineens toch weer om zich heen grijpt, kunnen ze niet doorgaan of teruggedraaid worden. Er is maar één besmetting nodig van iemand die het niet op tijd in de gaten heeft, of meent dat hij of zij ondanks verkoudheid of griep dapper door moet werken. Dat hebben we gezien met de barman in Ischgl in Oostenrijk (die mijn buurman besmette, waardoor zijn thuisgebleven vrouw op de IC terechtkwam) en zien we nu weer met de horecamedewerker in Zuid-Korea (29 mensen besmet en twee weken horecasluiting), twee voetballers van Dynamo Dresden (afgelasting in de net weer opgestarte 2e Bundesliga). En ook in ons Uitgeest zou het virus de kop weer kunnen opsteken.

Wij denken daarom als gemeentebestuur graag met u mee over lokale oplossingen die noodzakelijk zijn om te functioneren in de nieuwe “anderhalvemetersamenleving” in Uitgeest. We zijn daar met elkaar verantwoordelijk voor. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we deze ongrijpbare ziekte tegengaan. Dat betekent nog steeds vaak handen wassen, zoveel mogelijk thuis werken en buitenshuis op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Alleen op die manier komen we deze crisis te boven. Als we dat samen doen.

Ik wens u bovenal een goede gezondheid toe. Ik hoop dat u geniet van de vrijheden die wij erbij hebben gekregen. Even naar de kapper, lekker buiten sporten. Het mag weer. En in juni weer uit eten of een terrasje. Ik hoop dat u er net zo van geniet als ik. Als u maar voorzichtig blijft!

Gerrit Goedhart, burgemeester Uitgeest

Bron: Gemeente Uitgeest

Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 3 uur geleden
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 5 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 23 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 19 apr, 12:00
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 19 apr, 10:00
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Digitale krant