Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: aangeleverd

Over tijd

Algemeen Dirk Jan van Wijk

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Elke periode in je leven heeft wel iets bijzonders, waardoor je je die periode later nog herinnert. De periode die ons nu overkomt is op zichzelf al uniek. Maar hoe mooi zou het zijn als je je deze tijd kunt herinneren als het begin van iets heel positiefs in je leven!

Narigheid
De overheid vraagt ons deze dagen zoveel mogelijk thuis te blijven (zeker wanneer je verkouden bent), 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren, niet samen te scholen en steeds je handen te wassen. Het zou dus voor de hand kunnen liggen om elk persoonlijk contact te vermijden en alleen nog via telefoon en computer met anderen te communiceren. Om de hele dag op de bank te hangen voor de tv of spelcomputer. Om enkel nog maaltijden te laten bezorgen en boodschappen te doen via internet. En om alle angst die de media over ons uitstort maximaal te absorberen.

Dan kan deze periode jouw geschiedenis ingaan als de tijd waarin je gezondheid zwaar op de proef is gesteld door verkeerd eten, gebrek aan beweging en psychische spanningen.

Over tijd
Ik heb een beter idee. Laat dit een periode zijn van activi-tijd, kwali-tijd, creativi-tijd, positivi-tijd, relativi-tijd, authentici-tijd, affini-tijd, morali-tijd, actuali-tijd, diversi-tijd, joviali-tijd, reali-tijd, adaptivi-tijd, generosi-tijd, muzikali-tijd, affectivi-tijd, exclusivi-tijd, flexibili-tijd, spontani-tijd, collegiali-tijd, connectivi-tijd, fuctionali-tijd en emotionali-tijd.

Laat het, kortom, een tijd zijn die een positieve draai aan je leven geeft.

Kwali-tijd
Laat ik je wat inspiratie geven:

- Vanaf nu start je de dag met een halfuur wandelen en wandel je ook ’s avonds nog een uur.

- Het kwam er steeds niet van om met die speciale hobby van je te beginnen, maar nu ga je er hélemaal voor en zorg je dat je er elke dag of meerdere keren per week tijd voor maakt.

- Dat lieve kaartje of bloemetje dat je naar die eenzame oudere of vluchteling bij jou in de straat hebt gebracht, zorgt ervoor dat je een leuk contact krijgt met deze Uitgeester. Door de verhalen die je hoort, ga je veel meer begrip krijgen voor de moeilijkheden waar deze mensen mee te maken hebben in het dagelijks leven. En je krijgt veel meer waardering voor de vrijheid waarin jij altijd hebt kunnen leven.

- Het blijkt dat je voor veel werkzaamheden helemaal niet met de auto naar je werk hoeft. Het kan ook op de fiets of met de trein en veel kan ook vanuit huis gedaan worden.

- Je wilde altijd al vegetarisch leren koken, maar het kwam er nooit van. Nu ga je er serieus werk van maken. En je ontdekt ook hoeveel lekkerder biologisch eten is.

- Het bevalt je prima om elke dag een halfuur in te ruimen voor ontspanning met (geleide) meditatie, yoga of muziek.

- Je ontdekt hoe prachtig en uitgebreid het duingebied is en hoe heerlijk de zorgen van je afwaaien op het strand. Nu wandel je nog alleen, met je partner of met 1,5 meter afstand, maar straks hoeft dat niet meer.

- De coronadreiging geeft dat nét dat zetje om te stoppen met roken of écht te gaan afvallen door gezond te gaan eten.

- Wat heb je verschrikkelijk veel plezier bij een spelletje keezen (of ander gezelschapsspel) met je gezin! Je verheugt je al op de volgende wekelijkse spelletjesavond.

- Je leest het boek ‘Van klacht naar kans’ van huisarts Juriaan Galavazi en ontdekt hoe die klacht waar je al zo lang last van hebt, eigenlijk te maken heeft met de manier waarop je hebt geleefd. En in dat boek leer je vervolgens hoe je het voortaan anders kunt doen, waardoor je lijf niet meer zo protesteert.

- Je ervaart hoe goed het contact met je partner en/of kinderen wordt door er echt voor ze te zijn en tijd voor ze te maken. Door beter te luisteren, kun je nu beter begrijpen wat er in ze omgaat.

- Een aantal mensen waarover je een (voor-)oordeel had, blijkt heel erg aardig. Je neemt je voor om voortaan meer begrip te hebben voor het gedrag van anderen.

- Je ontdekt dat dingen veel efficiënter gaan als je er de tijd voor neemt. En dat je beter de tijd kunt nemen zodat je ergens van kunt genieten in plaats van steeds maar door te jakkeren.

Deze tijd wordt jóuw tijd van altijd alle tijd!

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 7 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 11 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 13 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant