Lege schappen in de loods van de Voedselbank.
Lege schappen in de loods van de Voedselbank. (Foto: Margreeth Anema)

Coronavirus treft voedselbank in het hart

IJMOND  – De ‘Loods’ is gesloten, de distributie gestopt, de - over het algemeen oudere - vrijwilligers moeten ter bescherming van hun gezondheid thuis blijven en de aanvoer van vers voedsel stagneert. Een snel groeiende groep kwetsbare huishoudens dreigt daardoor dubbel slachtoffer te worden van de coronacrisis. Reden voor Voedselbank IJmond om tijdelijk het roer om te gooien en cadeaubonnen uit te delen. Om dat te bekostigen wordt nu geld ingezameld in plaats van voedsel.

cadeaubon vervangt voorlopig voedselpakket
De Voedselbank heeft op 20 maart noodgedwongen de Loods moeten sluiten, maar zit niet bij de pakken neer. Er is overlegd met Voedselbank Nederland, supermarkten, leveranciers en gemeenten en zo is er een tijdelijke oplossing gekomen. Totdat de distributie van voedselpakketten weer mogelijk is worden cadeaubonnen uitgedeeld, waarmee deelnemers zelf hun boodschappen kunnen doen bij de supermarkt.

De Voedselbank start zodra het kan de distributie van voedselpakketten weer op. Echter, met name voor verse producten zullen de deelnemers de komende weken of maanden afhankelijk blijven van bonnen, zo is de verwachting.

De Voedselbank betaalt de cadeaubonnen hoofdzakelijk uit eigen zak. De bonnen kunnen de komende drie a vier weken worden uitgedeeld en met steun van overheid en gemeente wellicht iets langer. De spaarpot raakt echter snel leeg en de crisis is nog niet voorbij. Daarom wordt dringend de hulp gevraagd van de samenleving.

donaties welkom
Via de website www.voedselbankijmond.nl kunnen bedrijven en particulieren online doneren, maar ook het overmaken van een bijdrage op de bankrekening van de Voedselbank is mogelijk. Alle giften zijn welkom. Om een idee te geven; voor € 25 kan een gemiddeld gezin drie dagen per week gezond eten.

Zo helpen we elkaar, met elkaar, de crisis door.

Meer berichten