Buurtsportcoach Chantal
Buurtsportcoach Chantal (Foto: aangeleverd)

Hoe blijf je gezond?

UITGEEST - Hoe blijf je gezond eten en voldoende bewegen in deze tijd? Normaal gesproken ga je met de fiets naar het werk en ga je lunchwandelen. Maar hoe kom je aan voldoende beweging als je thuiswerkt? Buurtsportcoach Chantal vertelt het je!

Probeer zoveel mogelijk beweegmomenten in te plannen in je agenda. Sta op dezelfde tijd op om een stukje te lopen of wandel na je lunch een rondje in de buurt. Ook kan je een stukje fietsen voor of na je werkdag. Dat deed je anders tenslotte ook! Probeer ook zoveel mogelijk te gaan staan tijdens je thuiswerkdag of doe wat oefeningen of een work-out tussendoor. Houd ook zoveel mogelijk hetzelfde eetritme aan, dus eet wat je ook at op een werkdag. Eet zoveel mogelijk groenten op een dag. Wanneer je een broodje neemt als lunch, verrijk deze dan met extra groenten of kiemen. Zo breng je je standaardlunch op een gezonder niveau.

Bewegen via YouTube voor kinderen en ouderen
Het YouTube-kanaal Alkmaar Sport/Holland Sport Beweegt wordt regelmatig aangevuld met filmpjes van vakleerkrachten in (lege) gymzalen, huiskamers en in de eigen achtertuin. Wekelijks krijgen de basisscholen daarnaast een document toegestuurd voor al hun leerlingen. Hierin staan oefeningen om thuis te gymmen. Komende week wordt het YouTube-kanaal nog uitgebreid. Uit een inventarisatie bij verzorgingshuizen volgde dat er behoefte is aan 'beweegoefeningen'. We gaan filmpjes maken voor ouderen, die actief gepromoot en getoond gaan worden in deze huizen. Ook deze doelgroep wordt intensief gestimuleerd in beweging te blijven ondanks de quarantainemaatregelen.

Buiten bewegen in groepen
Het is begrijpelijk als je naar buiten wilt. Je zit veel thuis en het is mooi weer. Helaas is geconstateerd dat zich op veel plekken groepen vormen om samen een balletje te trappen of een sportles te volgen. Ik wil nog een keer benadrukken dat dit uitdrukkelijk niet de bedoeling is. Niet in georganiseerd verband, maar ook niet in ongeorganiseerd verband met vrienden of buurtgenoten.

Meer berichten