Laura compleet gestyled tijdens een fashionshoot.
Laura compleet gestyled tijdens een fashionshoot. (Foto: Ronnie Hertz)

Laura Bas: maatschappelijk betrokken en beeldschoon

Door: Margreeth Anema

UITGEEST - Op 9 mei is het zover: de beeldschone Laura Bas uit Uitgeest doet mee aan de landelijke finale van Miss Beauty of Noord-Holland 2020, een missverkiezing waarbij de mening van de deelnemende missen over duurzaamheid, de aarde en het milieu of het het inspireren van vrouwen net zo belangrijk is als hun schoonheid.

De Miss Beauty-verkiezing maakt deel uit van twee grote internationale missverkiezingen: Miss Intercontinental en Miss Earth. Deze behoren tot de vier grootste missverkiezingen van de wereld. In de voorselectie gingen er slechts 18 van de bijna 90 deelnemers door naar de finale. Laura is daar één van. De Uitgeestse Laura werkt als juriste en zij is gespecialiseerd in internationaal contractrecht. Daarnaast doet ze de eindredactie van de Amsterdamse studentenvakbond. Dat ze goed onderlegd is kwam goed uit tijdens de voorrondes van de missverkiezing: naast een voorstel- en bikinironde was er ook een Engelse vragenronde waarin je bij het beantwoorden van een vraag op moest vallen en gelijktijdig je persoonlijkheid moest laten zien.

Niet echt een Doutzen
Laura werd gescout via Instagram; ze kreeg een persoonlijk bericht van de organisatie met een uitnodiging voor een casting. "Ik negeerde het bericht want was een missverkiezing niet gewoon een oppervlakkige vleeskeuring? En bovendien vind ik mezelf ook niet echt een Doutzen," zo redeneerde de nuchtere Laura. De organisatie bleef echter aandringen en Laura besloot toch eens door te vragen. Toen ze begreep waar Miss Beauty voor stond wilde ze zich hier toch graag voor inzetten.

Inspireren
In het kader van duurzaamheid richt Laura zich op de boodschap van slow fashion versus fast fashion. Daarnaast wil ze jonge mensen inspireren door ze voor te lichten over de valkuilen van social media. "Op social media wordt een norm gecreëerd die niet echt is, maar je eigen authentieke geluk nastreven is belangrijker dan deze opgelegde norm te willen volgen, deze is namelijk slechts voor enkelen weggelegd," zo legt Laura uit. Alle missen samen zetten zich ook nog eens in voor de LINDA.Foundation, een initiatief van Linda de Mol en het tijdschrift LINDA. om gezinnen met kinderen in Nederland te helpen die het financieel zwaar hebben.

Bewust
Laura zit tegenover me in een beeldig groen jurkje: "Kijk, dit jurkje heb ik via Marktplaats gekocht, het is tweedehands maar het kaartje zat er nog aan. Miskopen van een ander koop ik graag," glimlacht ze. "Tweedehandskleding kopen via Vinted of Marktplaats is goed voor het milieu én goed voor de portemonnee," zo vult ze aan. Haar Instagrampagina (Laurabasx) staat vol met prachtige foto's. Als ik hiernaar vraag vertelt Laura dat zij deze ziet als haar marketingpagina waarop ze ook bewustwording probeert te creëren voor haar boodschap.

Missen onder elkaar
Onder de missen heerst een goede sfeer. Iedereen heeft een eigen boodschap dus de missen zitten elkaar niet in de weg. "Je ziet ook dat de anderen hun best doen, dat stimuleert en motiveert juist," vertelt Laura. Achterbaksheid levert niets op, temeer omdat de missen ook worden beoordeeld op hun persoonlijkheid.

Tijdens de finale probeert Laura zich maximaal in te zetten. Ze gaat van tevoren niet extreem diëten of andere gekke dingen doen, ze focust zich liever op de inhoudelijke boodschap die ze gaat uitdragen. Ze hoopt dat er in de toekomst meer vrouwen met een inspirerende boodschap mee gaan doen aan de missverkiezingen. "Laat je niet leiden door onzekerheid. Je moet er juist trots op zijn dat je een vrouw bent, dat mag je ook laten zien," zo besluit zij het gesprek.

Meer berichten