Afbeelding
Foto: Sterre Vreeburg

Brief van burgemeester Gerrit Goedhart

Algemeen

Beste Uitgeesters,

We bevinden ons in een ongekende situatie. We moeten zoveel mogelijk voorkomen dat het Coronavirus zich verspreidt en slachtoffers maakt.

Dat legt ons allemaal beperkingen op. Laten we die serieus nemen. Het virus is onzichtbaar en besmetting gebeurt ongemerkt. Afstand houden, dus niet in iemands gezicht praten of ademen en geen hand geven; elleboog voor neus en mond bij hoesten en niezen; niet onnodig met mensen samenkomen. Dit zijn maatregelen die van iedereen gevraagd worden.

Geen onnodige belasting

Tegelijkertijd moeten we zorgen dat de samenleving zoveel mogelijk door kan gaan. Hulpverlening en voedselvoorziening zijn voorbeelden van voorzieningen die we niet stil kunnen zetten. Dat betekent dat we ze ook niet onnodig mogen belasten, want we willen voorkomen dat ze vastlopen. Dat kan moeilijk zijn; want het houdt in dat we niet meteen bij alles de dokter moeten bellen om te horen of het misschien Corona is. De dokter moet bereikbaar blijven en beschikbaar zijn voor ernstige klachten zoals hoge koorts en ongewone ademhalingsproblemen.

Hetzelfde geldt voor de supermarkten en voedingswinkels. Laten we zorgen dat die door kunnen werken en ze niet overbelasten door te gaan hamsteren. Iedereen mag een basisvoorraad in huis hebben, maar meer hoeft niet, de winkels blijven gewoon open. Voorkom dat de schappen in de winkel leeg zijn en uw kasten thuis uitpuilen met ongebruikte spullen, want dan loopt de bevoorrading spaak.

Let op elkaar

Als er een crisis is zoals deze, dan lopen de meest kwetsbare mensen het eerst gevaar. Tegelijkertijd zijn zij het, die het minst voor zichzelf kunnen zorgen. Wees voorzichtig in het contact met mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals veel ouderen, maar let tegelijk extra op dat deze mensen hulp krijgen als ze die nodig hebben. Vraag ouderen en kwetsbare alleenstaanden in uw buurt bijvoorbeeld of ze boodschappen nodig hebben en houd een oogje in het zeil.

Veel mensen moeten thuis werken en de kinderen kunnen niet naar school. Dat vraagt van iedereen aanpassing. Maak daarover afspraken met elkaar.

Er zijn ook mensen die hun inkomsten kwijt raken door deze crisis, die hun baan verliezen of hun bedrijf in gevaar zien komen. Ga uw problemen niet alleen verwerken, maar praat erover met mensen die u vertrouwt en zoek hulp als u dat nodig heeft.

Voorzieningen

Voor de mensen die hun inkomen verliezen, biedt de overheid voorzieningen. U kunt daarover bellen met het sociaal loket van de gemeente, via het algemene nummer 14 0251. Voor het bedrijfsleven worden door de rijksoverheid extra voorzieningen getroffen. Let u op de voorlichting daarover via de media.

Maatregelen

Een beetje slachtoffer van de situatie zijn we allemaal. Het zou mooi zijn als we door deze voorzorgsmaatregelen kunnen zorgen dat het hierbij blijft en voorkomen dat het virus meer slachtoffers eist. Dat vraagt van iedereen waar ook ter wereld discipline, ook van ons in Uitgeest. Die discipline en medewerking vraag ik dan ook van u.

Wees voorzichtig en zorg voor elkaar.

Gerrit Goedhart, burgemeester van Uitgeest

Bron: Gemeente Uitgeest

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 13 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 21 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 23 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant