Ditte en Ria van Wees
Ditte en Ria van Wees Foto: Margreeth Anema

‘Forever young’ als je bent geboren op schrikkeldag

Algemeen

 Door: Margreeth Anema 

UITGEEST - Eén keer in vier jaar is het schrikkeljaar: het jaar krijgt er in februari dan een dag extra bij. Dit jaar is het weer zover. 

Opvallend is dat er op schrikkeldag tweeënhalf keer zoveel huwelijken worden gesloten als gemiddeld op die weekdag in februari. Maar ook zijn er volgens het CBS zo’n elfduizend Nederlanders jarig op schrikkeldag.

Hoe voelt het eigenlijk als je maar één keer in de vier jaar jarig bent? Vier je dan je verjaardag op 28 februari of op 1 maart of vier je het bewust maar één keer in de vier jaar? De verslaggever zat vol vragen en ging op zoek naar schrikkeljarigen.

'Ik zal nooit zo oud worden als ik eruitzie'

Een van de jarigen op schrikkeldag is Ralf de Wit, hij wordt 14 jaar. Zijn echte leeftijd is 56 maar hij heeft nog maar 14 keer zijn verjaardag op zijn officiële geboortedag kunnen vieren. "Ik zal nooit zo oud worden als ik eruitzie," zegt hij gekscherend.

Dit jaar valt schrikkeldag op zaterdag, en daar zijn alle schrikkeljarigen heel blij mee. Ralf viert het thuis maar doet wel iets speciaals: de avond zal gevuld worden met oudhollandse spelletjes. "Het hoeft niet altijd bijzonder maar ik heb wel de neiging om iets extra’s te doen," vertelt hij.

Schoonmoeder én schoondochter
Daar denken schrikkeljarigen Ria en Ditte van Wees hetzelfde over. Beiden zijn jarig op schrikkeldag en zij zijn ook nog schoonmoeder en schoondochter. Er moest dit jaar dus even een compromis gesloten worden. Het volgende werd besloten: Ria, die 20 wordt en dus eigenlijk 80, viert het met een gezellige familielunch. Daarna neemt schoondochter Ditte, die 13 wordt maar dus eigenlijk 52, het stokje over, zij organiseert een knalfeest met buffet in haar woning in Akersloot.

"Vroeger werd er niet zoveel gedaan aan een kinderverjaardag. Je kreeg een glas limonade en een cadeautje en dat was het. Ik dacht er toen niet erg bij na. Nu merk ik dat mensen mijn verjaardagsdatum toch bijzonder vinden. Ik werd zelfs laatst aangesproken in het dorp, er zijn namelijk twee jarigen die 80, of eigenlijk 20, worden op dezelfde datum in Akersloot," vertelt Ria.

‘Zet het kind maar op 28 februari’
Als het geen schrikkeljaar is viert Ralf zijn verjaardag wanneer het uitkomt, het liefst op een vrijdag of zaterdag. Ditte viert haar verjaardag standaard op 28 februari en schoonmoeder Ria op 1 maart. Zo is dat bij beiden al van kleins af aan, maar het komt natuurlijk goed uit nu zij familie zijn. "Bij mijn geboorte vroeg mijn moeder de arts of hij me niet op 28 februari wilde zetten, ze vond het zo zielig voor me. Ik ben namelijk om 00.17 uur geboren dus het was nét aan op schrikkeldag," vertelt Ditte. De arts gaf hier geen gehoor aan, hij vond het een bijzondere dag om geboren te worden.

Er worden veel grapjes gemaakt over de leeftijden van de schrikkeljarigen. Ralf kreeg vroeger van zijn oma een cadeau voor zijn echte leeftijd en een cadeau voor zijn schrikkelleeftijd. "Dus toen ik 16 werd kreeg ik een voetbaltas maar omdat ik eigenlijk 4 werd kreeg ik ook een dinky toy," glimlacht hij. "'Forever young' horen wij vaak," glimlacht Ditte. "Mensen moeten altijd even nadenken als je vertelt op welke datum je bent geboren, maar daarna komen de grappen en grollen los," vult Ria aan.

Verwarrende situaties
Ook zijn er weleens verwarrende situaties. Ditte werkte bijvoorbeeld op Schiphol waar de computer keer op keer de geboortedatum op haar toegangspas niet herkende. Ralf had een naamgenoot in Groningen die ook nog eens op exact dezelfde datum is geboren en waarvan hij met regelmaat belastingaanslagen kreeg omdat de Belastingdienst hier niets van begreep.

Maar ook hebben ze er weleens profijt van gehad, zoals die ene keer op de MotorRAI: "Rond mijn 18e verjaardag ging ik hierheen met een groep vrienden. De ene helft was boven de 18, de andere helft was onder de 18. Ik wilde graag voor het 18- tarief naar binnen en vertelde bij de kassa dat ik nog geen 18 was. De man geloofde me niet. Ik zei: als ik kan bewijzen dat ik minder dan 18 keer jarig ben geweest mag het dan? Toen ik de man mijn paspoort liet zien moest hij lachen en was hij zo sportief en liet me binnen voor het lagere tarief."

Al met al een bijzondere dag voor alle schrikkeljarigen. "Geniet extra van deze bijzondere dag! Want zo voelt het wel," geven zij de andere jarigen mee.

Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 12 uur geleden
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 16 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 19 uur geleden
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Digitale krant