Het brandweerkorps Uitgeest.
Het brandweerkorps Uitgeest. Foto: aangeleverd

Brandweer Uitgeest: een strakke en geoliede machine

Algemeen

UITGEEST - De sirene loeit en piepers beginnen te zoemen: er is een brandmelding. De brandweermannen spoeden zich naar de Van den Kommer Kazerne aan de Molenwerf waar zij zich als de wiedeweerga omkleden en zich via de glijpaal naar beneden laten zakken. Ze springen in de tankautospuit om binnen drie à vier minuten ter plaatse te zijn. Of het nu midden in de nacht is of overdag op je werk: als je bent ingeroosterd laat je alles vallen en ga je.

Het lijkt wel een film, maar behalve de glijpaal, die tegenwoordig verboden is, werkt het zo. Als de pieper gaat komt er een strak georganiseerde en geoliede machine op gang. Dat moet ook, voor ieders veiligheid. Na de regio Rotterdam-Rijnmond is onze regio de meest risicovolle van de 25 regio’s waarin Nederland verdeeld is.

De keuring, de opleiding en het diploma van leden van de vrijwillige brandweer zijn precies hetzelfde als die van de beroepsbrandweer. Het verschil is dat de leden van de vrijwillige brandweer een baan ernaast hebben. Wat velen niet weten is dat er een vergoeding tegenover de werkzaamheden staat. “Van het geld dat ik bij de vrijwillige brandweer verdien ga ik ieder jaar op vakantie, en dat is een goede vakantie ook,” aldus de 22-jarige Jelle, een aspirant-brandweerman die de tweejarige opleiding bijna heeft afgerond. Nieuwkomers lopen zes weken mee waarna er wordt gestemd door de overige 25 vrijwilligers of diegene in het team past. “Je moet namelijk blind op elkaar kunnen vertrouwen,” aldus de ploegchef.

Het mooiste wat er is
De hechte groep brandweerlieden maakt nare dingen mee, bijvoorbeeld beknellingen. “Dat is niet prettig, je staat met je neus op het slachtoffer en dat doet wel iets met je,” vertelt Marcel. Na zo’n situatie wordt de inzet gezamenlijk besproken. Daarnaast is er een speciaal ‘Team collegiale opvang’ waar je naartoe kunt met je verhaal.

Ook bij reanimaties komt de brandweer in actie: waar de ambulance er vaak pas na een kwartier is, kan de brandweer er binnen zes minuten zijn. “Het is een vereiste dat je als brandweerman in het dorp woont of werkt maar dat betekent wel dat je vaak bekend bent met het slachtoffer of de omstanders,” zo legt Marcel uit. “Als de slachtoffers het redden dan komen ze weleens naar de kazerne om het team te bedanken, dat is het mooiste wat er is.”

‘Brandweerman for life’
Maar niet alles is kommer en kwel. Er wordt ook ontzettend gelachen op en rond de kazerne: “Wij oefenden ooit in de jachthaven hoe wij mensen uit benarde posities konden bevrijden. Er zat ook een figurant vast op het toilet. Collega’s maakten met een speciaal apparaat de deur van het toilet open, maar het bleek de verkeerde deur: er zat gewoon een toerist te poepen,” vertelt een van de brandweermannen. De aanwezige spuitgasten gieren het uit in de gezellige kantine van de kazerne. De brandweer heeft een heuse personeelsvereniging en er zijn veel uitjes, niet alleen om te oefenen maar ook voor ontspanning. Opvallend is dat de meeste brandweermannen ‘brandweermannen for life’ worden. Een 30-jarig jubileum is eerder regel dan uitzondering.

Collega’s gezocht
De 25 brandweerlieden in de leeftijd van 22 tot 61 jaar verwelkomen graag nieuwe collega’s. Ze hebben er een campagne op losgelaten en benaderen ook actief bedrijven. “Als je werknemer bij de vrijwillige brandweer gaat werken krijgt je er als werkgever gelijk een geoefende BHV’er bij, dat is een groot voordeel,” vertelt Marcel. Ook krijg je een gevelbord met de vermelding: ‘Hier werkt een brandweervrijwilliger’, om het maatschappelijk belang nog maar eens aan te tonen. Verschillende grote bedrijven in Uitgeest hebben al medewerkers die zij af en toe ‘uitlenen’ aan de brandweer. Als je interesse hebt om lid te worden van de vrijwillige brandweer van Uitgeest kijk dan op www.brandweeruitgeest.nl.

Tinnen soldaatjes gieten.
Tinnen soldaatjes gieten en kanonschieten 1 uur geleden
Odette van VVN Nederland afdeling Uitgeest reikt de verkeersdiploma's uit.
Diploma uitreiking Verkeersexamen uitgereikt 4 uur geleden
Stempost, locatie Stokkenfabriek.
Verkiezingen - 6 juni 4 uur geleden
Gemeentereceptie en milieustraten gesloten op 27 april, 9 en 20 mei.
Gemeentediensten gesloten 6 uur geleden
Onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding op verharding weer gestart 6 uur geleden
Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' gisteren
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 24 apr, 12:00
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 24 apr, 09:00
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Digitale krant