Huisarts Dirk Jan van Wijk.
Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverde foto

Over buikgeluiden

Column Dirk Jan van Wijk

Er zijn mensen die lijden aan 'misofonie'. Een mooi woord voor 'het hinderlijk last hebben van andermans eetgeluiden'. En dan zijn er nog boeren, winden, geklots en kneedgeluiden. De geluiden van je ingewanden kunnen tot heel wat schaamtegevoelens leiden! Maar niet alleen schaamte is een reden om er korte metten mee te maken. Lees maar:

Het is al zo'n 50 jaar geleden, maar ik weet het nog alsof het gisteren was:

Ik logeerde bij mijn neef Pieter in het zeer (klassiek) muzikale gezin van mijn oom en tante. Mijn tante had die avond iets bijzonders gekookt i.v.m. mijn verblijf. 's Avonds gingen we naar een klassiek concert. Ik herinner mij nog dat mijn buik enorm tekeerging, speciaal tijdens de zachte passages van de muziek. Ik voelde de blikken van alle mensen in een straal van 25 meter op mij gericht!

"Wat een onzin" zul je denken, "dat je je daar toen druk over hebt gemaakt en het nu nog weet". Dat denk ik nu ook. Maar is het niet zo met al ons schamen? Dat het eigenlijk niet nodig is?

Buikspreken
Het 'bijzonders' dat mijn tante had klaargemaakt, was duidelijk ook 'iets bijzonders' voor mijn darmen. En misschien had ik door mijn zenuwen ook wel te veel lucht ingeslikt en reageerden mijn darmen daarop. Of was ik zo bang om geluid te maken dat het juist gebeurde.

Hoorbare darmgeluiden horen niet en kunnen tot schaamte leiden. Of tot ongerustheid, vooral als het gerommel met pijnklachten gepaard gaat. Wat zou er daarbinnen loos kunnen zijn?

De belangrijkste reden voor onrust in je darmen is boosheid. Boosheid van je darmen, welteverstaan.

Boze buik
Darmen kunnen bijvoorbeeld boos worden van iets dat je hebt gegeten (heel zoet of gekruid bijvoorbeeld) of gedronken (alcohol). Ook harde ontlasting irriteert je darmen. En als je harde ontlasting hebt, heb je meestal ook last van vrije lucht in je darmen. Ook lucht irriteert. En lucht komt ook binnen door zenuwachtigheid, kauwgom kauwen en last hebben van 'het zuur' (dan slik je veel), door haastig eten en door lucht uit het eten of drinken (koolzuurhoudende dranken).

Door te zorgen voor goede ontlasting (1 tot 2 keer per dag een smeuïge drol, die zonder persen geloosd kan worden), en het vermijden van irriterend voedsel en lucht in maag en darmen, houd je je darmen te vriend en zullen zij hun werk geruisloos doen.

Het kan echter nog een hele klus zijn om uit te vinden waar je darmen boos van worden. Houd dan eens een dagboek bij, waarin je opschrijft wat je eet en drinkt en relateer dat aan je klachten. En wanneer je er niet uitkomt kunnen huisarts of diëtiste je wellicht helpen. En schaam je niet voor deze geluiden!

Ontluchten
Ook winden en boeren houden we meestal in. In onze cultuur hoor je die niet te laten gaan. Maar voor je maag en darmen is die lucht niet fijn. Lekker laten gaan dus! En als je anderen niet wilt storen met de lucht, dan loop je even weg. En als je erbij zegt dat je het doet om even een wind te laten, oogst je waarschijnlijk dankbaarheid (je houdt rekening met de ander) en bewondering (je durft het te zeggen). Het ontlucht dus ook je hart als je zegt dat je even gaat ontluchten!

Als je buik geluid maakt, heeft die je dus iets te vertellen. Dan valt het te overwegen ernaar te luisteren.

Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 1 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 19 uur geleden
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 23 uur geleden
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00 3
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Digitale krant