Nico Brantjes plant boompjes in de voortuin  onder toeziend oog van Ilona en haar man Rob van Thuisbij.
Nico Brantjes plant boompjes in de voortuin onder toeziend oog van Ilona en haar man Rob van Thuisbij. Foto: Monique Teeling

Thuisbij steeds mooier

Algemeen

Door: Monique Teeling

UITGEEST - Uitgeester Nico Brantjes had het in 2016 al over 'Uitgeest wordt Fruitgeest'. Hiermee doelde hij op de oude fruitrassen Uitgeester Zoet, een appel, en de zoete, middelgrote handpeer Assumer Peer die hij in ere wilde herstellen. Dat Thuisbij nu samen met Nico de historie laat herleven is niet zo vreemd. Ilona en Rob de Boer, eigenaar van Thuisbij, laten weten dat juist voor hun gasten de beleving van vroeger belangrijk kan zijn.

Nico Brantjes kan daar een mooie bijdrage aan leveren en vertelt: "Door de Pomologische Vereniging zijn al heel veel oude rassen weer onder de aandacht gebracht, het is een soort genenbank. In Assum moet rond 1880 een kweker geweest zijn die wellicht de Assumer Peer uitzette. Een horecagelegenheid aan de Kleis heette zelfs 'De Assumer Peer'. Het is een peer van niks, je moet 'm snel afplukken en direct opeten want ze zeggen dat ie al melig aan de boom hangt, vandaar dat we er maar eentje gaan planten."

Raakt onze dorpsappel in de vergetelheid?

De Uitgeester Zoet is jaren in productie geweest en is een prima ras, maar momenteel is de elstar weer beter waardoor onze dorpsappel bijna in de vergetelheid raakte." In en rond Uitgeest zijn ongeveer 150 appelbomen geplant. Het is een handappel, kookappel en bewaarappel, wat Nico onderstreept met: "Ik heb er nog eentje liggen vanaf oktober!" Dat de boom niet zomaar even groeit, wordt duidelijk door het feit dat je met een klein enthout naar de kweker moet die dan op de bestaande onderstam ent. En dat moet maar net lukken. Bij de mens lukt een transplantatie immers ook niet zonder meer. Het is zaak dat de boompjes nu eerst gaan groeien en ze niet te veel gaan bloeien door de vruchtbeginsels eruit te halen. Vervolgens moeten de insecten voor bestuiving zorgen. Dat moet lukken, want een bij kan drie kilometer vliegen. Nico kijkt veelbetekenend en verklaart: "Daarom zijn imkers zo belangrijk en ook het weglaten van bestrijdingsmiddelen."

Trots op eigen fruitras
Op de vraag aan een van de cliënten van Thuisbij wat zij van de nieuwe aanwinst vindt, zegt zij ondeugend: "Hier kunnen wij nog lekker van snoepen." Maar eigenaar Rob lacht: "Ze hangen op veilige hoogte hoor!" Het zal in ieder geval nog vier tot vijf jaar duren voordat de boompjes een beetje body hebben maar Nico Brantjes heeft er alle vertrouwen in. Aan tafel tijdens de koffie leest Nico een zelfgemaakt gedicht voor waarbij hij spreekt namens de appel; als hij klaar is volgt applaus. Nico: "We mogen trots zijn op Uitgeest dat wij ons eigen fruitras hebben." Er zijn door deze groenvirtuoos al aardig wat voorbereidingen getroffen voordat de cliënten van Thuisbij hem assisteren bij het planten van de boompjes. En ook de komende tijd zal hij nog regelmatig terugkeren om alles in de gaten te houden.

Historie in de voortuin
Maar de boompjes zijn niet de enige verandering bij Thuisbij, dat toch iedere keer weer iets moois weet toe te voegen aan het gezellige onderkomen aan het Reghthuysplein. Het honderd jaar oude hek dat Rob drie jaar geleden in de opslag had gezet, is teruggeplaatst. Rob: "Er is een oude foto uit 1920 waarop mevrouw Van den Kommer voor haar sigarenwinkel staat. Het hek was krom en moest worden gericht, gelast en gecoat, wat door Rotary Uitgeest/Heemskerk gesponsord is. Dus nu hebben we groene historie bij smeedhistorie en gebouwhistorie, hoe mooi is dat?

De avond nadat Nico samen met Thuisbij de boompjes heeft geplant, wordt door een cliënt in het donker een zakje appels aan het nieuwe hek gehangen. Misschien omdat het nog lang gaat duren voordat de Uitgeester Zoet daadwerkelijk geplukt kan worden? Het is in ieder geval een warm gebaar.

Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 1 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 4 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 6 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus gisteren
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Digitale krant