Gerrit Idema sprak eerder de vakbondsleden toe tijdens de acties die werden gevoerd.
Gerrit Idema sprak eerder de vakbondsleden toe tijdens de acties die werden gevoerd. (Foto: Leo TIllmans)

Massa ontslagen Tata Steel voorlopig van de baan

IJMUIDEN - Tata Steel Nederland ontslaat voorlopig geen grote groep werknemers van hun fabrieken in IJmuiden. De directie van de staalproducent houdt zich aan het werkgelegenheidspact dat ze hebben ondertekend, zo meldt NHnieuws.

Dit staat in een verstuurde brief die de Tata-directie dinsdag stuurde aan de FNV-vakbondsbestuurder Aad in 't Veld. Met de brief hoopt de directie van Tata Steel Nederland (TSN) de angst voor een groot banenverlies weg te nemen. De directie zegt zich niet alleen te houden aan het werkgelegenheidspact; ze vindt ook het overbrengen van werk naar lage-lonen landen geen goede oplossing en er zal terughoudend worden omgegaan met het uitbesteden van werk, is te lezen in de brief. 

TSN zegt te gaan inzetten op een investering van honderden miljoen euro. Die zou ervoor moeten zorgen dat de verouderde Hoogoven-6 wordt opgeknapt. Voor de toekomst van Tata in IJmuiden zou dat een erg belangrijke investering zijn.

Reorganisatie

In november zei Tata Steel Europa dat er in totaal 3.000 banen zouden verdwijnen, waarvan 1.600 in IJmuiden.

Er was grote onbegrip over die aankondiging en er volgde verschillende acties. Het zijn cruciale weken voor het Tata Steel-personeel, benadrukte Uitgeester Gerrit Idema van de Centrale Ondernemingsraad op 9 december voor de camera van NH Nieuws en in een interview met de Uitgeester: "We gaan er alles aan doen de ontslagen van tafel te krijgen." 

Meer berichten