Oude mobieltjes kunnen ingeleverd worden bij Lees Lokaal
Oude mobieltjes kunnen ingeleverd worden bij Lees Lokaal (Foto: Pixabay)

Oude mobieltjes en ijverige pennen in Lees Lokaal

UITGEEST - De maand december staat voor velen in het teken van het geven en ontvangen van cadeautjes. Bij Lees Lokaal kun je in de maand december op twee verschillende manieren op een bijzondere manier 'geven'.

Allereerst kun je je oude mobieltje bij de balie inleveren in de speciale inzameldoos van Stichting Opkikker. Voor iedere ingezamelde mobiel krijgt de stichting een vergoeding. De opbrengst van de mobieltjesactie komt volledig ten goede aan de organisatie van Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind.

Tijdens de Opkikkerdagen stappen gezinnen met een ziek kind in de Opkikkerwereld. Een wereld waarin ziekte even géén hoofdrol speelt. Een dag waarin Stichting Kikker door middel van heel veel activiteiten de zorgen van de gezinnen volledig naar de achtergrond laat verdwijnen. Deze activiteiten zijn talloos en breed. Niets is te gek, alles kan.

Schrijfactie
Een tweede manier om te 'geven' is meedoen aan de grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld, Amnesty Write for Rights, op zaterdag 14 december.

Van 11:00 uur tot 15:00 kun je door te schrijven jongeren over de hele wereld helpen die groot onrecht is aangedaan. En dat schrijven echt helpt is de afgelopen jaren duidelijk gebleken. Jouw inzet kan levens veranderen en mensen zoals Moses Akatugba vrij krijgen.

Moses Akatugba uit Nigeria was zestien toen hij werd opgepakt. Hij zou drie telefoons hebben gestolen. De politie martelde hem en trok zijn nagels uit. Toen de pijn onhoudbaar werd, ondertekende Moses een tekst die hij niet had gelezen. Het klinkt bizar, maar Moses kreeg de doodstraf. Meer dan 800.000 mensen kwamen voor hem in actie, onder meer tijdens Write for Rights. Met succes: Moses kreeg gratie.

Een of meer uurtjes van jouw tijd kan dus echt het verschil maken voor iemand die onrecht is aangedaan. Mensen die in buitenlandse gevangenissen zitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming omdat de regering zich onder druk gezet voelt.

Meer berichten