Foto: Pixabay

Vuurwerk kopen of afsteken? De regels op een rij

UITGEEST - De voorbereidingen voor een veilige jaarwisseling zijn al in volle gang. Over een paar weken zal 2020 worden ingeluid met - ongetwijfeld - veel vuurwerk. Hoe feestelijk ook, het afsteken van vuurwerk blijft riskant. Elk jaar raken mensen zwaargewond, en er zijn zelfs dodelijke slachtoffers. Ook wordt nu al vuurwerk afgestoken wat tot veel overlast en schade leidt. Daarom zijn er regels voor het (ver)kopen en afsteken van vuurwerk. De gemeente heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Vuurwerk kopen
Het kopen en verkopen van vuurwerk mag uitsluitend op de laatste drie dagen van het jaar. Dit jaar start de verkoop op zaterdag 28 december, gezien 29 december op een zondag valt. De andere verkoopdagen zijn maandag 30 december en dinsdag 31 december 2019. Siro, Middelweg 110 heeft een vergunning gekregen om in Uitgeest vuurwerk te verkopen.

Luid het nieuwe jaar in
Op dinsdag 31 december is het dan zover; je mag vanaf 18:00 uur tot 02:00 uur 's nachts (Nieuwjaarsdag) vuurwerk afsteken. Dus niet eerder, maar ook niet later. Hou het veilig. Het afsteken van vuurwerk mag nooit leiden tot gevaar, schade of overlast. Gebouwen met rieten daken of benzinepompen, daar blijf je met je vuurwerk 50 meter vandaan. Zo blijft het voor jou en anderen een veilig begin van het nieuwe jaar.

Controle door politie
De politie houdt zich bezig met de opsporing van partijen illegaal vuurwerk. Daarnaast treedt de politie op als er vuurwerk wordt afgestoken vóór 31 december, of als er overlast wordt veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Wat te doen bij overlast
Nu al ontvangt de politie regelmatig klachten over het afsteken van vuurwerk. Ondervind je overlast door vuurwerk, meld dit dan bij de politie. Ook als je denkt dat iemand illegaal vuurwerk opslaat, verkoopt of afsteekt. Je kunt dit melden via het telefoonnummer 0900-8844.

Bron: Gemeente Uitgeest

Meer berichten