Henk Beentjes, de man achter de baard.
Henk Beentjes, de man achter de baard. (Foto: aangeleverd)

Lustrum voor de man achter de baard

UITGEEST - Henk Beentjes is al 45 jaar de man achter de baard. Hij heeft in al die tijd negen burgemeesters meegemaakt, twee generaties Uitgeesters kennen hem, maar nog belangrijker: hij kent hun ook. "De kinderen van toen staan nu met hun eigen kinderen en kleinkinderen langs de route. Dat is heel bijzonder. Ik vind het een eer en een voorrecht dat ik de man achter de baard mag zijn," vertelt Henk.

Hoe het begon
Voor voormalig burgemeester Henk de Nijs behartigde Henk de kabinetszaken. Hij was bij veel gesprekken aanwezig om de burgemeester te adviseren. Het was vrijdag, twee dagen voor de dag dat de man achter de baard Uitgeest zou aandoen. Visboer Klaas Groen, die de organisatie voor zijn rekening nam, kwam het gemeentehuis binnenstormen. De man die destijds de baard mocht dragen, was uitgevallen. De destijds 25-jarige Henk Beentjes had met hem te doen: "Klaas was altijd zo actief, het huilen stond hem nu nader dan het lachen." De burgemeester en Henk noemden alle namen die hun te binnen schoten als eventuele vervanger. Toen Klaas wat bedaarde en Henk hem uitliet fluisterde hij hem toe: "Klaas, als het nou echt niet lukt dan mag je mij bellen." Een paar uur later ging de telefoon.

Bloednerveus
De nog maar 25-jarige Henk was bloednerveus voor zijn nieuwe rol als man achter de baard. "Maar het was een prachtige ervaring. Jan van de Kommer komt nog elk jaar koffiedrinken en mij officieel de vraag stellen of ik weer beschikbaar ben. Natuurlijk houd ik er al rekening mee maar het is toch heel correct," glimlacht Henk, die nooit gedacht had dat hij 45 jaar later nog steeds de man achter de baard zou zijn. Henk is wel aan het afbouwen, dit is het laatste jaar dat hij de basisscholen zal aandoen. "Soms kwam ik 1,5 week niet achter die baard vandaan. Ik deed bijvoorbeeld ook huisbezoeken want iedereen wilde 'de echte'," vertelt hij glimlachend. Henk had overigens een spiekbriefje geplakt op de gouden lange staf die hij altijd bij zich draagt. "Dat ging alleen om het idee, ik ben brildragend dus ik had het niet eens kunnen lezen," knipoogt hij.

De knop om
"Ik word 's morgens wakker en eet mijn yoghurt met muesli. Vlak voordat ik mijn gevolg opzoek eet ik iets zwaars, een uitsmijter bijvoorbeeld. Ik ben namelijk verder de hele dag niet in de gelegenheid om te eten," legt Henk uit. Nog steeds kan hij zich op dat moment niet voorstellen dat straks het dorp uitloopt. Als Henk op locatie is heeft hij dolle pret met de organisatie en zijn gevolg, maar zodra het pruikstel wordt opgezet gaat de knop om. "Ik antwoord anders, ik praat anders en ik reageer niet meer op mijn eigen naam, heel gek eigenlijk," vertelt Henk. Kippenvel van zijn kruin tot zijn tenen krijgt hij als de boot de laatste bocht maakt na het viaduct. "Een magisch moment," noemt hij dat.

Vroeger versus nu
"Vroeger was de afstand tussen de man met de baard en de kinderen groter, nu zijn de kinderen losser en opener. Dat maakt het nog leuker," aldus Henk. Henk heeft zijn gevolg ten strengste verboden om kinderen te laten schrikken of te dreigen met een bos takken. "Wij brengen vrolijkheid. Er zal onder mijn toezicht nooit één kind bang zijn voor de man achter de baard," zegt Henk kordaat. De oorzaak hiervan is dat Henk vroeger zelf doodsangsten uitstond. Op de nonnenschool rammelden de nonnen 's nachts met kettingen op de gang en sloegen ze met bossen takken op de ramen. "Misdadig," noemt Henk dit nog steeds.

Het geheim
De kinderen van Henk waren overigens van jongs af aan al 'op de hoogte' dat papa de man achter de baard mocht helpen. Burgemeester De Nijs heeft destijds een officiële brief aan de kinderen gestuurd met de vraag of zij het goed vonden dat hun papa de man achter de baard zou mogen helpen. De kinderen waren vereerd natuurlijk en vonden alles prima. "Ik bewonder ze om het feit dat ze mij altijd fel beschermden tegen schoolgenootjes die achter het geheim waren gekomen en mijn kinderen hierop aanspraken." Binnenkort is het moment aangebroken voor de jongste telg uit de familie Beentjes: zij wordt ingewijd in het grote geheim. Samen met opa en haar papa zal ze de zolder opkruipen en zij zullen haar aan de hand van de attributen die normaal pas één dag voor het heerlijk avondje tevoorschijn worden gehaald, vertellen over de mythe van de man achter de baard en welke rol haar opa hierin speelt.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten