Foto: Jan Baaij

Herdenking gefusilleerde mannen bij het Kooghuis

UITGEEST - Op zondag 15 december 2019 is het precies 75 jaar geleden dat drie mannen werden vermoord bij de spoorlijn in Uitgeest. Om 10:30 uur worden ze herdacht bij het spoorlijnmonument, nabij het Kooghuis. Iedereen is welkom.

Programma
Tijdens een korte bijeenkomst leggen het gemeentebestuur van Uitgeest, het Comité 4 mei Uitgeest en andere belangstellenden bloemen bij het monument. Ook wordt er een gedicht gelezen. Nadat er een minuut stilte is gehouden, wordt er een kop koffie in de schuur van het Kooghuis geschonken.

Vergelding
De executie op 15 december 1944 was een wraakactie van de Duitse bezetters. Het Zaans verzet had namelijk een maand eerder een munitietrein opgeblazen bij het spoor van Uitgeest. De Duitsers haalden drie willekeurige mannen uit de Amsterdamse Weteringschans-gevangenis en fusilleerden ze op de plek waar de trein was opgeblazen. G. de Beer uit Rotterdam, P. Ouwerkerk uit Haarlemmermeer en P.A. Roodenburgh uit Amsterdam waren nog geen 30 jaar oud. Er is een monument voor de drie mannen opgericht in het weiland bij het Kooghuis. Je bent van harte welkom op 15 december om 10:30 uur om gezamenlijk deze drie mannen te herdenken.

Bron: Gemeente Uitgeest

Meer berichten