Jan Baaij
Jan Baaij (Foto: aangeleverd)

Jan Baaij is niet meer

UITGEEST- Vrijdag bereikte ons het droevige bericht dat Jan Baaij donderdagavond is overleden. Hij werd 83 jaar. 

Jan Baaij betekende veel voor de Uitgeester. Ruim 25 jaar werkte de charismatische man als verslaggever voor de krant. Jan Baaij was zeer geliefd in het dorp en vanzelfsprekend valt zijn naam nog vaak in combinatie met De Uitgeester. Hij had een ongelooflijk leuke stijl van schrijven. Hij was ook kritisch in zijn artikelen: als hij een recensie schreef over een koor en ze zongen vals dan schreef hij dat ook. Hij had er verstand van: als koordirigent was hij zelf ook ontzettend muzikaal. "Geliefd maar soms ook verguisd, soms was hij ergens niet meer welkom na een prikkelende recensie", glimlacht zijn weduwe Margreet. 

Ook schreef hij onder het pseudoniem 'Elisabeth Fink' geweldige columns over het reilen en zeilen in het gemeentehuis. Vol sarcasme schreef 'Elisabeth' stukjes over het college en de raad. Als je als raadslid niet genoemd werd in de stukjes van Elisabeth Fink dan deed je iets niet goed. Dat dit het alter ego was van Jan Baaij was een publiek geheim. Het werd door niemand kenbaar gemaakt. Als je ervan wist dan was het een taboe om met de vinger naar Jan te wijzen. 

Tot juli 2019 schreef hij nog columns voor De Uitgeester over zijn dagen die hij doorbracht bij Thuisbij. Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. Daarna kostte dit hem teveel energie. Hij vond het moeilijk om afscheid te nemen van het schrijven. "Na nog een periode verslag te hebben gedaan van de donderdagochtend wandelingen besloot hij daarna, toen dat ook te lastig werd, elke dag een paar regels voor zichzelf te schrijven, Dit laatste dagboek heb ik alleen naar de kinderen gestuurd", zo vertelt Margreet. 

Al bijna vijf jaar neemt Margreet langzaam afscheid van haar man. "Drie jaar geleden kwam het moment dat hij niet meer thuis kon wonen. Dat was vreselijk", vertelt ze. Jan ging in Geesterheem wonen, waar hij erg populair was, vooral onder de dames. In het artikel over Geesterheem dat u kunt vinden via deze link wordt gesproken over 'een toevallige rendez-vous met een ontzettend knappe heer die een dame een kushandje toewerpt', deze ontzettend knappe heer is Jan Baaij.

Het team van de Uitgeester wenst Margreet, de twee zoons van Jan en verdere nabestaanden veel sterkte toe met het verlies.

In de volgende editie van de Uitgeester leest u meer over Jan Baaij, de verslaggever in de gele jas. 

Meer berichten