Als de voormalig visboer niet met de intocht bezig is rookt hij vis op bestelling. Ook is hij hofleverancier voor de naburige restaurants.
Als de voormalig visboer niet met de intocht bezig is rookt hij vis op bestelling. Ook is hij hofleverancier voor de naburige restaurants. (Foto: Aangeleverde foto)

Het ontvangstcomité van Sinterklaas

UITGEEST - Jan en Janneke van de Kommer zijn al 31 jaar de drijvende kracht achter de intocht van Sinterklaas. Ieder jaar weer verwelkomen zij de Sint en zijn twaalf Pieten in de gemeentehaven aan de Meldijk. De hele familie is in touw: de twee dochters kleden de Pietjes netjes aan, de schoonzoon doet het geluid in de haven en de kleinkinderen delen vlaggetjes uit. Zo heeft ieder zijn taak.

"Vroeger was het ouwe-jongens-krentenbrood: je had nergens een vergunning voor nodig. Nu beginnen we al in juni met o.a. de vergunningsaanvraag, we regelen het vervoer voor de Sint, we regelen de Uitgeester Harmonie en we gaan om de tafel met de veiligheidsdiensten," vertelt Janneke. Als de grote dag is aangebroken begint de familie al vroeg, er moet veel gebeuren. Als de intocht voorbij is en alles netjes is opgeruimd, ploft het echtpaar om 20.00 uur uitgeteld op de bank. Janneke: "Ik ben weleens misselijk geweest van vermoeidheid en spanning, maar we zijn dan wel voldaan. Het is fantastisch om al die blije kinderen te zien, daar doen we het voor."

Improviseren vanwege weersomstandigheden

Jan en Janneke hebben veel meegemaakt in de jaren dat ze voor de OVU (Ondernemers Vereniging Uitgeest) de intocht mogen organiseren. "Het was een keer zo glad dat de paarden uitgleden en de Uitgeester Harmonie steeds kleiner werd, de instrumenten bevroren namelijk," glimlacht Jan. Maar Jan zou Jan niet zijn als hij niet snel een oplossing bedacht: "Ik werkte toen nog bij de vrijwillige brandweer. Ik heb de paarden naar de stal gestuurd en de brandweerauto gehaald, zo kon Sinterklaas veilig zijn route vervolgen."

Vroeger speelde de Uitgeester Harmonie vanaf de platte kar. Sinds een afschuwelijk ongeluk in Friesland, waarbij twee mensen het leven lieten, mag dit niet meer. Jan toog naar speeltuin De Bedriegertjes in Bergen, waar hij het welbekende treintje regelde. Dat komt nu elk jaar rijdend over de openbare weg vanuit Bergen naar Uitgeest, gesponsord door Hans Weeren en Fa. Zonjee.

De nieuwe koets

Dit jaar heeft de organisatie ook weer een primeur voor de Sint. Aangezien hij een dagje ouder wordt, maar niemand weet natuurlijk precies hoe oud, is er een meer comfortabele koets geregeld. "In de oude koets moest hij op een plateau staan en had hij maar een klein richeltje om zich aan vast te houden," legt Jan uit. Nu hebben zij een prachtige zwarte koets geregeld waar de Sint met zijn hoofdpiet zelfs in zou kunnen gaan zitten tijdens de rit door Uitgeest.

"Zo vinden wij overal een oplossing voor. Er is maar één ding dat je niet in de hand hebt en dat is het weer," legt Jan uit. De familie Van de Kommer durft dan ook niet naar het weersvooruitzicht te kijken voor 17 november. "Je kunt er namelijk toch niets aan doen," zegt Janneke nuchter.

Tekst: Margreeth Anema

Meer berichten